Gått vilse på Östgötaleden?

Gått vilse på Östgötaleden? Det är du inte ensam om. Här och var saknas skyltar och färgmarkeringarna kan vara verkligt förvirrande – men att det inte åtgärdas är faktiskt delvis vandrarnas eget fel. Knappast någon rapporterar bristerna.

Foto: Fredrik Jonson

Östergötland2016-08-22 22:00

– Vi kan inte göra något om vi inte får reda på var det behövs, påpekar Britt-Louise Nilsson på region Östergötland.

Hon är samordnare för Östgötaleden och det är kommunerna som har det praktiska ansvaret. De anlitar olika skötselföreningar som röjer leden, ser till att markeringarna syns och att leden i övrigt är gångbar.

– De har betalt för att göra detta två gånger om året, säger Britt-Louise Nilsson. Däremellan behöver vi få veta vilka åtgärder som behöver vidtas.

Allra längst ner på Östgötaledens hemsida finns det en särskild mailadress, ostgotaleden@regionostergotland.se, för den som vill anmäla brister på leden. De som skriver är försvinnande få, bara tre hittills under sommaren.

– Det är synd, säger Britt-Louise, för synpunkterna skickar jag vidare direkt till dem som kan göra något åt saken.

En sprillans ny vandringsguide med karta över Östgötaledens alla delar har just lagts ut på hemsidan.

– Den blev inte klar inte till sommarsäsongen som det var tänkt, konstaterar Britt-Louise Nilsson, men nu är den på plats och kan utvecklas vidare.

Kartan har potential att bli riktigt innehållsrik. Här finns information om sevärdheter, boende, matställen och bussanslutningar och via kartan kan besökarna egentligen få hur mycket information som helst. Lämpliga busstidtabeller, lunchmenyer, beskrivningar av sevärdheter och länkar till sevärdheter finns bara ett par klick bort.

– Vårt uppdrag är att marknadsföra Östergötland och stärka besöksnäringen, säger Britt-Louise Nilsson, och med den här kartan kan vi koppla ihop olika typer av information som vandraren kan ha nytta av.

Standardisering är viktigt för att 120 mil led ska kännas som en helhet.

– Markering och skyltning ska se likadan ut överallt. Det ska vara lika långt mellan markeringarna.

På sikt är planen att certifiera delar av Östgötaleden till Europastandard. Varje del som certifieras måste uppfylla vissa krav. Man ska till exempel kunna ta sig dit med hjälp av kollektivtrafik, man ska kunna handla mat och bo i anslutning till leden, man ska inte behöva gå allt för långa sträckor på landsväg.

– Kisa kan vara det nav vi startar med, en plats som ett antal rundslingor i olika längd utgår ifrån. Det blir inte klart till nästa sommar, men kanske till säsongen därpå. Vandring lockar allt fler och utvecklingen pågår hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om