Under onsdagen denna vecka räknade Region Östergötland med att 70 procent av länets vuxna befolkning, eller 257 791 personer, fått minst en dos vaccin. 170 691 Östgötar har fått två doser. Under samma tid har sjukvården rapporterat in 128 fall av misstänkta biverkningar. Av dessa har 44 vårdats på sjukhus. Det vill säga under 0,02 procent.
– De vanligaste biverkningarna är tämligen lika för alla vaccin, de är också övergående. Det kan vara smärta och svullnad vid insticksstället, feber och frossa, trötthet, huvudvärk, illamående och kräkningar, säger Region Östergötlands vaccinationssamordnare Kerstin Jonsson.
Bland de mer ovanliga fallen av misstänkta biverkningar finner vi tandvärk, mardrömmar, svullna läppar och ansiktsförlamning. I statistiken över misstänkta biverkningar finns också tre dödsfall. En av de tre avled en vecka efter vaccinationen och två av dem inom några dagar.
– En var född på 1920–talet och två på 1930–talet. De hade mycket komplicerade sjukdomar som gjorde att de hade en kort förväntad livstid kvar. I två av fallen har behandlande läkare bedömt att det inte fanns något samband med vaccinationen, men Läkemedelsverket har inte utrett fallen än. Den tredje var svårt sjuk i en annan grundsjukdom.
Kerstin Jonsson vill poängtera att det rör sig om misstänkta fall av biverkningar, men att det är viktigt att anmäla dessa så att Läkemedelsverket får ett bra underlag för vilka som är vanliga eller allvarliga och kan vara värda att följa upp.
I statistiken över de som insjuknat i covid-19 är män överrepresenterade. När det gäller statistiken för misstänkta biverkningar är däremot kvinnorna i klar majoritet. 89 kvinnor och 39 män.
– Jag har inga hårda fakta i den frågan. Det kan bero på en benägenhet att anmäla, och vi ska också komma ihåg att de biverkningar som har kommit in hittills rör en äldre åldersgrupp, särskilt de allra första, och där har vi en överrepresentation av kvinnor i befolkningen, säger Kerstin Jonsson.
Ovanliga fall av blodproppar, i kombination med en ökad blödningsbenägenhet, ledde till att Astra Zenecas vaccin inte rekommenderas till personer under 65 år. I statistiken över misstänkta biverkningar finns ett antal fall av både blodproppar och ökad blödningsbenägenhet inrapporterade även för andra vaccin.
– De största grupperna som vaccinerats hittills är ju äldre, och med åldern ökar risken att få en blodpropp. Sen har vi riskgrupperna som är vaccinerade, och där har vi till exempel autoimmuna sjukdomar där det finns en ökad frekvens av blodproppar. När man har gjort studier av vaccinet så har man inte kunnat konstatera någon ökad frekvens av blodproppar i förhållande till icke vaccinerade.
Kerstin Jonsson menar däremot att risken för blodproppar ökar signifikant om du blir sjuk i covid-19.
– Det är en större risk för blodpropp vid infektion med covid än vad det är naturligt i samhället. Därför får man, om man hamnar på sjukhus, förebyggande behandling mot blodproppar, förklarar Kerstin Jonsson.
Under vaccinationsperioden har 44 personer sökt vård för biverkningar i en redan ansträngd situation.
– Vården är belastad i allmänhet, men att 44 personer söker på grund av de här biverkningarna är ingen belastning. Om man tittar på den information som vi ger så står det tydligt vid vilka symptom man ska söka akut sjukvård, och det vill vi naturligtvis att man ska göra.