Majoriteten: höj kostnaderna för akutenbesök

Vid årsskiftet kan det bli dyrare för östgötarna att åka ambulans och besöka akuten. Den styrande majoriteten föreslår höjningar med hundralappar – men oppositionen är kritisk.

Patienter som får åka ambulans till akuten kan få det dyrare från och med årsskiftet. En kostnadshöjning som enligt den styrande majoriteten kan möjliggöra andra vårdsatsningar.

Patienter som får åka ambulans till akuten kan få det dyrare från och med årsskiftet. En kostnadshöjning som enligt den styrande majoriteten kan möjliggöra andra vårdsatsningar.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2023-09-13 21:45

Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, med stöd av Sverigedemokraterna, som föreslår en höjd avgift för akutenbesök och en införd avgift för ambulansfärd, som idag är gratis för östgötarna.

– Östergötland tillhör en minoritet i landet som inte har avgift för ambulans. 15 av 21 regioner har redan det, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M) som tillsammans med majoritetskollegorna nu ska få förslagen utredda.

Exakt vad det kan komma att kosta för en transport i ambulans är inte bestämt än men Fredrik Sjöstrand tror att det kan röra sig om ungefär 200 kronor.

undefined
Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland, hoppas också att en avgiftshöjning kan leda till att fler söker sig till vårdcentraler eller 1177 istället för akuten när det inte är helt nödvändigt.

I förslaget ingår också ett förslag om att höja priset för ett besök på akuten, som i dag kostar 200 kronor.

– Inte heller det prisförslaget är helt bestämt, men det skulle kunna höjas med några hundralappar. Troligtvis till 400 kronor ungefär, säger Fredrik Sjöstrand.

De höjda kostnaderna för ambulans- och akutenbesök skulle omfattas av högkostnadsskyddet, som innebär att kostnaderna för öppenvård max får kosta 1 300 kronor under en tolvmånadersperiod.

– För de som är sjuka ofta innebär det här att man slår i högkostnadsskyddet snabbare helt enkelt.

Finns det en risk att vissa patienter inte kommer att ha råd att åka ambulans eller besöka akuten?

– Det argumentet kommer alltid att finnas, men vi har ett system med avgifter och vi har tittat hur det ser ut i andra regioner. Och vi har högkostnadsskyddet, så det finns en spärr för hur mycket det får kosta. 

Fredrik Sjöstrand säger också att ett delmål med den höjda avgiften är att få ner vissa besök till akuten som inte är helt nödvändiga.

– Vi söker en styrande effekt som skulle innebära att folk i första hand söker vård på sin vårdcentral eller ringer till 1177 och inte går till akuten, om man inte verkligen behöver.

undefined
Priset för ett besök på akuten kan komma att dubblas vid årsskiftet.

Om förslaget går igenom, som inkluderar en redan annonserad vilja att höja avgiften för sjukresor (resor till och från sjukvård för de som inte kan resa med kollektivtrafik) och liggande sjuktransporter, räknar majoriteten att tjäna ungefär femton till tjugo miljoner kronor till regionens kassa.

– Så som budgeten ser ut så får vi i hälso- och sjukvårdsnämnden samma resurser för 2024 som för 2023, så alla satsningar som vi i nämnden vill göra måste vi göra utrymme för genom besparingar. Och avgifter är ett verktyg för det.

Socialdemokraten Lena Micko (S), vice ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden och en del av regionens opposition, är inledningsvis kritisk till förslaget.

– Vi har inte hunnit gå igenom alla förslag i detalj, men vi är mycket tveksamma till det här förslaget. Det riskerar att drabba de som har mest behov av att få ambulans och få akut vård. Det finns erfarenheter från andra håll i landet där det visar sig att det är en framgång att ha en enhetstaxa, det gör att människor känner sig trygga att kunna få den vård man behöver.

undefined
Lena Micko (S) är kritisk till förslaget. "Det riskerar att drabba de som har mest behov av att få ambulans och få akut vård".

Tror ni att det finns en risk att folk som behöver ambulans eller akutvård avstår på grund av kostnaden?

– Ja. Speciellt i dessa tider när fler har det tufft ekonomiskt. Då är höjda avgifter en tveksam väg att gå. En del justeringar i avgifter kanske kan behövas, men att ge sig in och höja på det här viset på akuten och ambulans, det tycker vi är klart tveksamt.

Avgifterna skulle omfattas av samma högkostnadsskydd som finns idag för de som ofta besöker akuten eller åker ambulans.

– Absolut. Men hela tiden när man justerar uppåt så är det många som ligger på gränsen för det man klarar av. Vi tycker också att man ska ha avgifter, men man ska vara försiktig med dem för det riskerar att öka skillnaderna mellan de som har det bättre ställt och de som har det sämre ställt, då får vi en långt ifrån jämlik sjukvård.

Majoriteten menar att det här är ett sätt för regionen att få in pengar för att möjliggöra nya satsningar inom vården.

– Ja, men vi tycker att man har slagit in på en väg som innebär att man kommer att öka regionens kostnader, istället för att minska dem. Det gäller till exempel etableringen av vårdval, med flera privata aktörer dit man kan gå och där regionen sedan betalar. Där styr en efterfrågan istället för faktiska behov. Vi tycker att man ska minska på vårdvalen.

Förslaget ska nu utredas för att sedan beslutas om på regionfullmäktige i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!