2016 publicerades en forskningsstudie (Hot Spot Policing With Actively Monitored CCTV Cameras) om kameraövervakningen på Stortorget i Malmö. Det är den senaste svenska studien om kameraövervakning som brottsbekämpning. Bakom den står Manne Gerell på Malmö högskola. Han är inriktad på forskning kring geografisk kriminologi.
I studien har han undersökt om kameraövervakningen på Stortorget i Malmö minskade misshandelsbrotten. Han jämförde också med Möllevången under samma tidpunkt. Det är ett annat krogtätt och våldsdrabbat område. Men utan aktiv kameraövervakning från polisen. Studien visar att det skedde en minskning av antalet misshandelsbrott på båda platserna. Men att minskningen på Möllevången var större.
– Slutsatsen är att kameraövervakningen inte hade någon effekt alls på att minska misshandelsbrotten. Det blev inte avskräckande som man hade hoppats på. Men det kan ha effekt på planerad brottslighet. Ficktjuvar kanske håller sig borta från platserna om man vet att de är övervakade. Sen förstår jag att polisen kan tycka att kameraövervakning är ett bra hjälpmedel vid utredningar, säger Manne Gerell.
Studier i USA visar helt andra resultat än den flera svenska forskningsstudier visar. Alltså att övervakningskameror har effekt på brottsskyddet. Vad skillnaderna beror på vet inte Manne Gerell.
– Både min och BRÅ:s forskning visar att effekten är mindre i Sverige än i USA. Kameraövervakning för att hjälpa polisen på brottsutsatta platser har liten eller kanske inte någon effekt i Sverige, säger han.
Allmänheten tycks vara villig att öka kameraövervakningen. En majoritet i Riksdagen tycks också tycka att fler kameror är en bra väg för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Manne Gerell vill egentligen inte ha någon åsikt om hur det blivit så här.
– Det enda jag kan konstatera är att det har blivit en förändring i hur media och politiker beskriver kameraövervakningen, säger han.
Polisen vill ha utökade möjligheter till kameraövervakning. Vad tänker du om det?– Jag kan se att polisen kan ha nytta av dokumentation vid utredningar. Men poliser på plats har oftast bättre effekt när det gäller att motverka brottslighet, säger Manne Gerell.