Flygbolaget fortsätter trots kritik

Flygbolaget Icelandair tänker fortsätta transportera hästar i stora fållor på sina flyg till Norrköping, trots kritiken. Fållorna ska byggas om och transporterna är mycket säkra, enligt bolagets transportchef.

Foto: Joakim Blomqvist

ÖSTERGÖTLAND2016-05-25 15:21

– Vi sätter hästarnas säkerhet på första plats, och andra och tredje plats också. Vi har flugit på detta sätt i trettio år och avser att fortsätta med det, säger Mikael Tal Grétarsson, transportansvarig på Icelandair i Reykjavik.

I tisdagens tidning skrev vi om hästägare som kritiserar hanteringen av de hundratals importerade islandshästar som varje år landar med transportflyg på Norrköpings flygplats. En hästägare har anmält gränskontrollstationen i Norrköping till Jordbruksverket, vilket lett till att länsstyrelsen nu undersöker om anläggningen följer gällande regler. Anmälaren kritiserar också flygbolaget Icelandair för att pressa in för många hästar i flygplanen, i storfållor där hästarna kan stressas och skada sig.

Norrköping är den enda flygplats i Skandinavien som tar in islandshästar. Varje år landar 4-5 plan med vardera cirka 70 hästar ombord.

Icelandairs transportchef Mikael Tal Grétarsson uppger att bolaget fått motta kritik från Sverige men av få röster, och säger att tusentals hästar flugits från Island till Skandinavien genom åren utan anmärkningar från vare sig veterinärer, myndigheter eller hästägare.

Olyckan under flygningen till Norrköping i februari i år då en häst fastnade i ett fållstaket i flygplanet, bröt benet och måste avlivas vid landning ser bolaget som mycket allvarlig, enligt Grétarsson.

– Vi trodde att vårt sätt att transportera hästarna var helt säkert. Det hade godkänts av veterinärer och myndigheter. Uppenbarligen fanns det en brist. Nu arbetar vi på att förbättra fållorna. När de inspekterats och godkänts av myndigheter använder vi dem igen, säger han.

På det senaste hästflyget som landade i Norrköping 13 maj, med cirka 60 hästar ombord, användes istället mindre lastcontainrar där 3-4 hästar transporteras i varje container. På detta sätt transporterar Icelandair alltid hästar till Liége i Belgien. Hästägaren som gjort anmälan till Jordbruksverket kräver att detta transportsätt ska användas även till Sverige för hästarnas säkerhet.

Mikael Tal Grétarsson säger att Icelandair är mån om samverkan med hästägare, föreningar eller myndigheter i Sverige och andra länder och gärna tar emot förslag på förbättringar av sin verksamhet. Men storfållorna används eftersom många hästar per flyg håller nere transportkostnaden för varje köpare, vilket är viktigt, och transportsättet skadar inte hästarna, hävdar han.

– Olyckan i februari var mycket allvarlig men den får ändå inte få för stora proportioner. När hästarna reser i våra storfållor är de anmärkningsvärt lugna, de har support av varandra och vi har alltid veterinär och djurskötare med ombord som övervakar hästarna under hela flygningen, säger han.

Mikael Tal Grétarsson uppger att han själv i många år ägt och tränat hästar och också följt med som djurskötare på flygningar.

– Min personliga bedömning är att hästarna är lugnare och mindre stressade när de kliver av planet än när de går ur en hästtransport som färdats på vägarna, säger han.

Att sluta transportera hästar med flyg från Island är inte ett alternativ, menar Mikael Tal Grétarsson.

– Island är en ö. Vi måste flyga ut hästarna härifrån. Att transportera dem på båt vore ett inhumant agerande, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om