Flera coronapatienter fick åka hem under helgen

Färre patienter vårdas på sjukhus för covid-19 men samtidigt varnar smittskyddsläkare för att antalet kommer att öka.

Under helgen fick 18 patienter lämna Universitetssjukhuset. Totalt i länet minskade antalet patienter som vårdas för Covid-19 med tio personer.

Under helgen fick 18 patienter lämna Universitetssjukhuset. Totalt i länet minskade antalet patienter som vårdas för Covid-19 med tio personer.

Foto: Region Östergötland/Arkivbild

Östergötland2020-04-05 17:30

Under helgen fick 18 personer som vårdats på Universitetssjukhuset i Linköping åka hem. De var färdigbehandlade. I Norrköping och Motala ökade däremot patienterna med fem respektive två patienter. Totalt vårdades 110 personer på länets sjukhus under söndagen. 

Antalet som får intensivvård håller sig relativt konstant. Det ökade med en person i Norrköping. I länet vårdades, totalt sett, 27 personer i intensivvård under söndagen.

– Varje dag som inte ökar är en framgång, säger Jens Raffelsberger som är ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Två nya dödsfall registrerades under söndagen. Totalt har 21 personer avlidit i länet, orsakat av covid-19.

– De avlidna var en kvinna i 95-årsåldern och en man i 70-årsåldern. Båda hade bakomliggande sjukdomar.

Att det ändå är färre som vårdas på sjukhus, kan man dra några slutsatser av det?

– Nej, egentligen inte. Vi tror fortfarande att antalet smittade kommer att öka. Vi har kontroll på läget i sådan mån att utvecklingen och spridningen av viruset följer våra beräkningar, säger Jens Raffelsberger.

För sjukvården spelar det ingen roll om det är vardag eller helg. När det gäller patienter som vårdas för covid-19 pågår verksamheten med samma intensitet dygnet runt. 

– Vi har ett svårt arbete och det är krävande för personalen men alla är hängivna och kämpar på. Just nu känner vi att vi klarar oss, såväl med personal som med skyddsutrustning, säger Jens Raffelsberger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!