Det går bra för Östergötland. Fler jobb och det ser ljust ut för nästa år. Men det finns några mörka moln på himlen. Så kan man tolka Arbetsförmedlingens senaste prognos.
– I stort sett alla branscher visar på positiva eller oförändrade siffror. Det är bara inom jordbruket som man bedömer att det ska bli färre jobb. Det här är en mycket mer positiv prognos jämfört med den som bara kom för ett halvår sedan, säger Håkan Lindell, arbetsmarknadsanalytiker hos Arbetsförmedlingen.
Enligt prognosen kommer Östergötland att vara det län som ligger i toppskiktet när det gäller fler jobb. De branscher som fortsätter att ha störst behov är vård- och omsorg, bygg och IT-branschen. Här finns också en viss obalans när det gäller vilka utbildningar som unga väljer. Enligt Håkan Lindell är det bara lite drygt fyra procent av alla som väljer sin gymnasieutbildning som har vård- och omsorg som förstaval.
Antalet arbetslösa i länet var 18 700 i slutet av 2016. Den siffran väntas trots de positiva tongångarna att öka. Fortfarande kommer Östergötland också vara ett av de län som har högst antal inskrivna arbetslösa. Prognosen talar om en ökning av arbetslösheten med 500 personer till slutet av 2017. Det här beror på att fler från den stora flyktingströmmen kommer in i systemet. Enligt prognosen kommer ökningen att avstanna under 2018.
– Det är framför allt bland utrikesfödda som arbetslösheten ökar. Samtidigt minskar den bland inrikes födda. Samtidigt måste man också säga att det på sikt är en stor möjlighet för länet att migrationen har varit stor. Det kommer att krävas arbetskraft som klarar försörjningsbördan. Då handlar det om att försöka ta tillvara på de nyanländas kompetens, säger Håkan Lindell.
Enligt prognosen är ungdomar ändå de stora vinnarna i Östergötland. Här sjunker arbetslösheten snabbare än för riket i genomsnitt. 2 900 ungdomar mellan 18-24 år var arbetslösa i april 2017. Det är 500 färre än ett år tidigare. Samtidigt är fortfarande ungdomsarbetslösheten högre i Östergötland än för genomsnittet i Sverige. Inger Schroeder är chef för Arbetsförmedlingen i östra Östergötland. Hon är mycket positivt överraskad över den nya prognosen.
– Framför allt är det mycket positivt att ungdomsarbetslösheten sjunker. Det ser mycket bättre ut än jämfört med för bara ett halvår sedan. Sen vet jag att det finns utmaningar. Det kommer människor hit som inte ens har grundskoleutbildning. Det kommer krävas en hel del insatser för att de ska komma in på arbetsmarknaden.