– Vi har haft samtal med bland andra Djurens Rätt om att människor blir illa berörda och det tar vi såklart till oss, säger Klara Jarstad, växthusansvarig på Tekniska kontoret i Norrköping.
I år har Motala kommun valt bort fjädrar i kommunens påskpynt. Ett etiskt ställningstagande, enligt kommunens landskapsingenjör Maria Gunnarsson.
Anledningen till beslutet var att leverantörerna inte kunde garantera att fjädrarna inte plockats från levande fåglar.
Norrköpings kommun har dock certifierade leverantörer, som garanterar att fjädrar bara tas från döda djur. Ofta är fjädrarna restprodukter från köttindustrin.
– Men det finns människor som reagerar starkt även att de kommer från döda fåglar, därför överväger vi nu andra alternativ i framtiden. Påskpyntet ska ju vara till glädje, inte uppröra, säger Klara Jarstad.
Motala har köpt in tre kilometer pastellfärgade band, som ska skapa påskstämning i kommunen.
– Det kan ju absolut vara ett alternativ och det finns säkert fler när man väl börjar tänka efter, säger Klara Jarstad, som välkomnar att frågan uppmärksammas.
Organisationen Djurens Rätt har i flera år upplyst svenska konsumenter om att de så kallade påskfjädrarna inte är syntetiska, som många tror, utan kommer från fåglar, vanligtvis kalkoner.
Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt. Dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar. De stora slakterierna i Sverige tar inte tillvara fjädrarna vid fågelslakt, utan påskfjädrarna importeras hit, främst från USA och Kina.