I dagsläget läggs drygt 25 personer med covid-19 in på sjukhus i landet varje dag, men enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten kommer siffran att öka till mer än det dubbla i mitten av maj.
I det nya scenariot som myndigheten tagit fram – som sträcker sig från den 20 april till den 20 juli – väntas omkring 60 personer per dag behöva läggas in på vårdavdelning. Ökningen beror på virusvarianten omikron BA.2, som fortsätter att spridas och ge infektion.
I Folkhälsomyndighetens scenario antas att BA.2 – som är 30 procent mer smittsam än BA.1 – fortsätter att cirkulera och dominera smittspridningen.
Folkhälsomyndigheten spår dock att smittkurvan och sjukhusinläggningarna sjunker till låga nivåer igen efter maj månad. Smittspridningen dämpas när vädret blir varmare och fler vistas utomhus.
Osäkerheten är stor, bland annat då det finns ett större mörkertal nu än tidigare på grund av att testningen inte alls är lika omfattande som tidigare. Enligt Folkhälsomyndigheten kan vårens smittspridning nå en topp i mitten av maj med ungefär 3 500 smittfall per dag.
På grund av den höga immunitet som befolkningen har uppnått genom vaccination antas vårdbehovet bli relativt begränsat jämfört med tidigare smittoppar.
– Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det behövs några nya smittskyddsåtgärder i det här läget, säger Lisa Brouwers, tillförordnad avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i en kommentar.
I Östergötland har antalet inlagda patienter med covid-19 minskat stadigt sedan början av februari. Den 7 februari i år nåddes en topp när 130 smittade patienter samtidigt vårdades på sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala. På måndagen vårdades 28 patienter med covid-19 på länets sjukhus. Ingen smittad patient vårdades inom intensivvården.
– Vi har sett under en tid att antalet smittade patienter har minskat, men det går långsamt, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind, som ännu inte sett några tecken på en ökad smittspridning i länet.
De östgötar som nu vårdas på sjukhus är framförallt äldre personer samt personer som är ovaccinerade.
– Det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig. Effekten av vaccinet avtar med tiden och det är därför man bör ta emot erbjudandet om påfyllnadsdoser, säger Åkerlind.