Fästingsmittan ökar i Östergötland

15 östgötar har drabbats av den fästingburna smittan TBE hittills i år. Det är fem gånger så många som i fjol.

Smittbärare. TBE har ökat kraftigt i Östergötland i år.

Smittbärare. TBE har ökat kraftigt i Östergötland i år.

Foto: Baxter / TT / HAND OUT

Östergötland2016-11-09 13:00

Östergötland går mot strömmen i statistiken. I de allra flesta län har antalet TBE-smittade minskat i år. Sammanlagt har 225 svenskar smittats till och med 31 oktober, 27 färre än vid samma tid i fjol.

Varför just Östergötland drabbats hårdare i år är svårt att säga.

– Det skulle kunna ha något med vaccinationstäckning att göra, men det måste vi titta närmare på, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Siffrorna varierar år från år och i fjol var situationen den motsatta. Då noterades rekordsiffror för TBE i Sverige, men bara tre fall i Östergötland.

Tidigare var TBE-smittan i Östergötland koncentrerad till Omberg, men på senare år har den dykt upp lite överallt i länet.

Den som smittas av TBE blir oftast först lättare sjuk med huvudvärk för att sedan bli till synes bra. Därefter insjuknar man en andra gång med huvudvärk och sjukdomskänsla. De flesta blir inte särskilt svårt sjuka, men några blir det och de kan få kvarvarande symptom som väldig trötthet och personlighetsförändringar. Dödsfall är ovanligt.

Någon behandling för TBE-viruset finns inte, till skillnad från borrelia som är en bakterieinfektion och botas med antibiotika. De som drabbas uppmanas ändå att söka vård för att få en diagnos.

Region Östergötland rekommenderar alla som vistas mycket i skogen och brukar få fästingbett, att vaccinera sig mot TBE. Vaccinet ger dock inte ett 100-procentigt skydd och det finnas fall där vaccinerade har smittats.

Så vaccinerar du dig

TBE-vaccin ges av privata vaccinationsmottagningar samt på US och på en del vårdcentraler.

Vaccinet ges vid tre tillfällen. Först två doser med någon månads mellanrum och sedan en tredje efter 9–12 månader. Därefter ska skyddet fyllas på med en dos efter tre år och därefter vart femte år. Varje dos kostar cirka 350 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om