Videon är inte längre tillgänglig
Arbetslösheten i länet är nu 8,4 procent, vilket kan jämföras med riket som helhet där 7,3 procent av arbetskraften var arbetslös i juli. Det senaste året har arbetslösheten i Östergötland minskat med 0,4 procentenheter, vilket är en något större minskning än rikets 0,3 procentenheter. Men skillnaderna mellan arbetslösheten hos de inskrivna arbetslösa med utsatt ställning och de övriga inskrivna arbetslösa fortsätter att öka.
Norrköping värst
Högst arbetslöshet har Norrköping med 12,0 procent, Motala 10,2 procent, Finspång 9,7 procent och Valdemarsvik 9,1 procent. Lägst ligger Ydre med 3,5 procent, Söderköping 4,3 procent, Kinda 5,0 procent och Vadstena 5,5 procent. Däremellan ligger Boxholm med 5,6 procent, Linköping 6,0 procent, Mjölby 6,6 procent och Ödeshög 6,7 procent.
Även om efterfrågan på arbetskraft är stark i länet har flera grupper det tufft på arbetsmarknaden. Det är personer som saknar gymnasieutbildning; personer som har en funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan; personer som är över 55 år och personer som är födda utanför Europa. Året 2010 var antalet arbetslösa nästan lika stor både bland grupper som har svag ställning på arbetsmarknade som bland de övriga, något över 7 000 personer. I dag har antalet arbetslösa bland svaga grupper ökat till över 8 000 medan arbetslösheten bland de övriga grupperna har minskat till cirka 2 000 personer.
Ungdomsarbetslösheten minskar
Arbetslösheten bland ungdomar fortsätter också att sjunka. I juli var 3 258 ungdomar (i åldrarna mellan 18 och 24 år) inskrivna som arbetslösa i länet. Det är en minskning med 863 personer jämfört med juli förra året, vilket innebär att ungdomsarbetslösheten i länet har minskat från 16,4 procent till nuvarande 13,5 procent av arbetskraften.
Under juli varslades 27 personer om uppsägning i Östergötland, vilket kan jämföras med samma månad förra året när 250 personer berördes av varsel i länet.