Enligt lagen om personnamn är det tillåtet att ändra stavningen på sitt efternamn – i varje fall så länge ändringen inte förändrar namnets uttal.
En man från Östergötland vände sig till Skatteverket och begärde att få ändra stavningen av sitt efternamn. Han uppgav att han råkade stava fel på sitt efternamn när han kom till Sverige. På mannens modersmål betyder hans nuvarande efternamn "kvinnligt könsorgan". Mannen uppgav att det är "kränkande" att bära det aktuella efternamnet och att han befarar att hans barn i framtiden kommer att bli retad.
Skatteverket sade dock nej till mannens begäran. Myndigheten ansåg nämligen att den önskade stavningsändringen påverkar namnets uttal och därmed kan det inte anses vara samma efternamn.
Mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Domstolen går i domen igenom rättsläget och anför som exempel att det är okej att byta efternamn från Jansson till Janzon, då detta inte påverkar uttalet. Om det är fråga om en mer omfattande eller komplicerad stavningsändring är det, enligt förvaltningsrätten, fråga om ett byte till ett annat efternamn.
Förvaltningsrätten anser att den stavningsändring som mannen vill göra innebär en sådan förändring av efternamnets uttal som inte kan godkännas enligt lagen om personnamn. Överklagandet avslogs.