Videon är inte längre tillgänglig
För att komma tillrätta med bristen på poliser och kunna utbilda fler sänks nu begåvningskraven för utbildningen. Men Polisförbundet menar att det är fel väg att gå.
– Fullständigt vansinnigt. Vi har läkarbrist, kommer man även att sänka kraven där? Det här bottnar i någon form av förakt för polisyrket känns det som, säger Hanna Englén, vice ordförande i Polisförbundet region öst.
Den akuta bristen på personal är inte bara slitsam för de som jobbar – den leder också till att unga anställda i regionen lämnar polisen helt och hållet.
– De upplever att arbetet som sådant är krävande, även om det är stimulerande. Men många är missnöjda med arbetstidsförläggning och med den dåliga löneutvecklingen. De med familj känner inte att de har råd att arbeta kvar som polis, särskilt när de kan få en tjänst någon annanstans och tjäna mer. Tro det eller ej, många unga väljer familjen framför Dan Eliasson, säger Hanna Englén.
Polisens omorganisation som inleddes för 1,5 år sedan har hittills inte gett de resultat som utlovats. Endast tre procent av tillfrågade poliser i region öst uppger i en ny enkätundersökning att polisen har kommit närmare medborgarna, ett av huvudmålen.
– Omorganisationen inte har gett en bättre löneutveckling och inte gett fler poliser. Jag ser inte att resurserna till myndigheten har ökat. Men man ska också ha klart för sig hela omorganisationen inte är klar ännu. Man måste också ge de nya chefer som har tillsatts en chans, säger Hanna Englén.