"Facken är också ansvariga för arbetsmiljön"

Arbetet med bättre relationer och psykosocial arbetsmiljö inom räddningstjänsten har ingenting med utköpet av brandmannen att göra, enligt de högsta cheferna.

Skilda frågor. Personalärendet är en annan sak, menar biträdande förbundsdirektör Ulf Lago.

Skilda frågor. Personalärendet är en annan sak, menar biträdande förbundsdirektör Ulf Lago.

Foto: Viktor Westin

ÖSTERGÖTLAND2016-11-07 05:30

Förbundsdirektör Håkan Dahm säger till tidningen att delar av det stora projektet ”RTÖG 2.0” hittills varit framgångsrika men att projektet är långsiktigt och kommer att ta tid.

– Det är ett arbete där vi måste ha tålamod och hålla i. Både vi som arbetsgivare och den fackliga parten har ett ansvar för det. Det här påbörjades som ett arbetsmiljöarbete där både arbetsgivare och facklig part skulle vara i högsta grad engagerade, säger Håkan Dahm.

Då Håkan Dahm får återgett för sig att medarbetare ser delar av ”RTÖG 2.0” som saboterade på grund av konflikten och utköpet av brandmannen som blev klart i juni, säger han att det är svårt att kommentera ospecifika beskrivningar.

Till exempel säger anställda att de blivit oroliga för sin egen säkerhet på jobbet, att informationen från ledningen varit dålig, att det uppstått frågor kring vad som hände i konflikten och att de tycker att detta delvis har skadat arbetet med ”RTÖG 2.0”. Märker du något av det här?

– Du pratar i väldigt svävande ordalag, kan du vara mer specifik? Annars är det svårt för mig att ge en kommentar.

Förbundsdirektör Håkan Dahm och biträdande förbundsdirektör Ulf Lago ber att få frågor mejlade till sig för att bättre kunna formulera svar. Senare svarar de på mejlet att de gärna berättar mer om arbetet med arbetsmiljöinsatserna inom ”RTÖG 2.0” i ett annat sammanhang.

”Personalärendet och RTÖG 2.0 är skilda frågor som inte alls har med varandra att göra” skriver Ulf Lago.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om