Experterna spår en sommar med många fästingar i länet

Samtidigt som antalet fall av TBE ökar har en mild vinter hjälpt till att ge gynnsamma förhållanden åt fästingarna inför sommaren.

Gynnsamma förhållanden pekar mot en fästingrik sommar.

Gynnsamma förhållanden pekar mot en fästingrik sommar.

Foto: Erlend Aas/TT

Östergötland2021-06-06 13:00

Trots att fästingar är aktiva redan när termometern tar sig över fem grader, är det först nu när sommaren kommer som vi i regel märker av dem. Vintern och våren har ur fästingarnas perspektiv varit bra, vilket pekar mot att det kan bli en aktiv sommar. 

– Förutsättningarna finns för att det ska bli en bra sommar för fästingarna. När det var kallt i vintras så var det också snö. Då ligger fästingen skyddad i dvala under snötäcket. Därefter beror det alltid på hur året blir och hur det ser ut här och nu, säger biologen och fästingexperten Kajsa Stenemark.

Hon fortsätter med att berätta att fästingarnas aktivitet styrs utifrån hur sommarens väder utvecklas. Gynnsamma förhållanden och värddjur är helt avgörande.

– Jag tror att vi har en ökad population. Kalla och snöfattiga vintrar brukar göra så många fästingar dör under dvalan, men så har det inte sett ut nu.

Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland, säger att antalet fall av TBE – Fästingburen hjärninflammation, verkar ha lagt sig på en högre nivå de senaste åren, men att det kan variera väldigt från år till år.

– Den extremt torra sommaren 2018 hade vi färre fall än året därefter. Så vi ser att sånt spelar in. Men sen kan man ju också tänka sig att det borde ha ökat under coronaåret 2020, då många varit ute i skog och mark, men vi hade färre fall då än året innan.

Hon påpekar att det är väldigt svårt att dra några slutsatser, men säger att det kan vara så att fler vaccinerat sig.

Ulf Andersson, vd på vaccinationsföretaget Vaccinova, bekräftar att det är många som vill skydda sig mot TBE, trots att vaccin mot covid-19 just nu är i fokus för många.

– Vi märkte ingen skillnad förra året och det är fortsatt bra tryck och hög efterfrågan på vaccin. Det kan vara så att fler väljer att vaccinera sig då många semestrar hemma i Sverige.

Vid en vaccination mot covid-19 är det rekommenderat att det är minst sju dagars mellanrum till en TBE-vaccination.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan en tredjedel få bestående men efter en infektion. Det kan vara allt från koncentrationssvårigheter till svåra neurologiska besvär – som dock är mycket ovanligt.

– Man rekommenderar vaccination för att en andel får någon slags komplikation. Vi i Östergötland har fler fall av TBE än många andra län, så det är positivt om fler vill vaccinera sig, säger Karin Festin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!