Vilka virusstammar som ska ingå i ett influensavaccin bestäms långt i förväg. I fjol dominerades influensan av en helt annan stam än de som ingick i vaccinet, och många insjuknade därför trots att de var vaccinerade.
Britt Åkerlind menar att det ändå alltid är klokt att vaccinera sig om man är över 65 eller tillhör en annan riskgrupp. Vaccinet ger ett visst skydd även om det innehåller fel stammar.
– Vi såg väldigt tydligt i fjol att de som blev svårast sjuka och behövde sjukhusvård, var sådana som inte var vaccinerade. Och blir man så svårt sjuk återhämtar man sig ofta inte helt. Man åker ner ett par trappsteg på sin livskvalitetstrappa, säger hon.
I fjol vaccinerade sig 54 procent av alla östgötar över 65 år, 5 procentenheter över rikssnittet.
– Vi har 60 procent som ett delmål, men helst vill vi ännu högre. WHO:s mål är 75 procent, berättar Britt Åkerlind.
Region Östergötland satsar i år på att ha dropin-mottagning på alla vårdcentraler under veckorna 45–47, tisdag–torsdag kl 13–16. Mottagningarna är i första hand tänkta för riskgrupperna (se faktaruta), som får vaccinet gratis. Övriga måste betala 300 kronor.
Vaccinet ger fullt skydd efter tio dagar och räcker i tio månader. Influensan har redan nått Sverige, men ännu inte i någon större omfattning – i Östergötland har bara ett fall rapporterats. De senaste åren har säsongstoppen inträffat runt veckorna 5–6, men vissa år slår influensan till med full kraft runt julhelgen.