För tjugo år sedan startade Rickard Wänqvist Froggy vattensport i Linköping som en hobbyverksamhet. En extra tråkig dag på jobbet som konsult bestämde han sig för att satsa fullt ut på det som i dag är Nordens största leverantör av vattensport och allt som hör därtill.
– Jag tävlade i störtlopp och roadracing. Det är jättekul, men väldigt individuella sporter. På somrarna gillar jag att hänga med kompisarna på sjön. Om man ville ha en wakeboard på den tiden så var man tvungen att beställa hem den från USA, och då kunde man aldrig testa vad som var bra. Så jag tyckte det kunde vara kul att ha lite testbrädor. Sen började vi hålla kurser i wakeboard och på den vägen är det, berättar Rickard.
Min gamla flytväst som jag tagit med ratar Rickard direkt. Seglarvästen är gjord för farter upp till åtta knop. Att ha en flytväst anpassad för de farter som du tänker åka i är lika viktigt som att ha en över huvud taget.
– Visst flyter den, menar Rickard. Men det är inte säkert att du är kvar i den om du ramlar i tjugo till trettio knop.
Ungefär samtidigt som Rickard startade Froggy i Sverige hölls ett första mästerskap i wakesurf i USA.
Wakesurf – sakta och säkert
Wakesurf är relativt nytt i Sverige. I hemlandet USA har sporten vuxit om både vattenskidor och wakeboard.
Med hjälp av vattensäckar tynger vi ner båten. Sedan håller vi ”fel” fart och plöjer fram för att skapa största möjliga våg som vi sedan surfar på, precis som man gör på en naturlig våg. Hastigheten är strax över tio knop. Det gör att även den mest oförsiktiga manöver bara resulterar i en harmlös vurpa. Skillnaden mot att få ett felskär med wakeboarden är milsvid.
– Detta kan alla göra och skaderisken är minimal, menar Rickard som har haft med allt från företagsledningar till möhippor ut på sjön.
Wakesurf ställer lite andra krav på båten. Propellern får inte sticka ut bakom båten som en utombordare eller inombordare med drev gör. Men med extra vikt funkar även en äldre vattenskidbåt med rak axel utmärkt menar Rickard.
Wakeboard – höga hopp, hård landning
Med en wakeboard på fötterna ökar vi farten till cirka tjugo knop och säkerhetskraven ökar.
– Det viktigaste är att bindningen är säker så att man inte skadar sig om man gör fel. Med en bindning som är för sladdrig riskerar ena foten åka ur och så vrider du sönder knät på det andra benet.
Även en bindning som sitter för hårt kan vara en fara för nybörjaren. Sen gäller det att hitta rätt storlek och utformning på brädan utifrån åkarens vikt.
– Det finns brädor som är anpassade för någon som väger mellan 70 och 80 kilo, och de finns de som fungerar mellan 50 och 100 kilo. Vet man att man kommer dela bräda med polarna så kan det vara bättre att satsa på en som passar lite fler.
Rickard har åkt bakom en båt med bara 15 hästkrafter. Med 40 kan man dra upp även en oerfaren åkare, och med 80 hästar kan du lasta båten med kompisar för att få upp storleken på vågen.
Ring – skräckblandad förtjusning
En åkring är kanske den vanligaste vattenleksaken att dra bakom båten. Det är vanvettigt roligt. Fartkänslan några centimeter från vattenytan är otrolig och alla kan åka. Men ringen ställer mycket höga krav på gott omdöme hos föraren av båten. När centrifugalkraften svingar ut ringen i en vid båge kan farten lätt passera 40 knop. En krasch i den farten gör ont. På riktigt!
Rickards bästa tips är att satsa på en bra våtdräkt.
– Har du investerat en massa pengar i en båt för att ha kul på sjön ger en bra våtdräkt dig en så mycket längre säsong. I stället för några veckor mitt under högsommaren kan du åka från slutet av april till mitten av oktober.