Ny nedskräpningslag vid årsskiftet – endast en bötfälld

Endast en person i länet har fått böter sedan den nya skräplagen infördes vid årsskiftet. "Man skräpar inte ner, framförallt inte när man ser polis i närheten", säger Emilia Lindbäck på polisen.

Att slänga mindre skräp på marken såsom godispapper och cigarettfimpar kan nu leda till böter.

Att slänga mindre skräp på marken såsom godispapper och cigarettfimpar kan nu leda till böter.

Foto: Emil Gustavsson

Östergötland2022-07-17 21:00

I januari i år infördes en ny nedskräpningslag. Innan har det varit olagligt att skräpa ner i större mängder, såsom exempelvis möbler eller påsar med skräp.

– Den nya lagen heter nedskräpningsförseelse och då handlar det om nedskräpning som anses som mindre allvarlig, säger Emilia Lindbäck, förundersökningsledare hos polisen.

Då handlar det om småskräp, som exempelvis cigarettfimpar, kolapapper och tuggummi.

– Slänger du iväg sådant medvetet kan det bli böter på 800 kronor, säger Emilia Lindbäck.

undefined
Den nya lagen gör det olagligt att kasta mindre skräp på marken. "Slänger du iväg sådant medvetet kan det bli böter på 800 kronor", säger Emilia Lindbäck, förundersökningsledare.

Enligt statistik från Polisen Region Öst har endast en bot skrivits ut sedan lagen trädde i kraft, vilket SR Östergötland var först med att berätta. Emilia Lindbäck tror att det kan bero på att folk är medvetna om lagen.

– Man skräpar inte ner, framförallt inte när man ser polis i närheten. På så sätt är lagen svår att hantera. 

Privatpersoner kan anmäla om någon skräpar ner i större mängder, men den nya lagen bygger på att polisen upptäcker överträdelsen, förklarar Emilia Lindbäck. Då får man böter på plats.

undefined
Att slänga mindre skräp på marken såsom godispapper och cigarettfimpar kan nu leda till böter.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, menar att lagen gjort tydligt vad man får och inte får göra. Men om den gjort skillnad på mängden skräp är för tidigt att säga, menar hon.

– Sedan måste man också jobba med förebyggande åtgärder, så som utbildning i skolor och förskolor, så att man faktiskt skapar en norm. Ifall inte samhället samtidigt signalerar att det är förbjudet, då blir det kanske svårt att förstå hur man ska bete sig.

Varför tror du inte fler har bötfällts?

– Det kan vara så att polisen då går fram till vederbörande som plockar upp det. Då blir det inga böter, menar hon.

Även Norrköpingsborna har åsikter gällande den nya lagen. Eva Pettersson och Elsie Enlund har reagerat på att folk slänger mycket fimpar på marken. De tycker att den nya lagen är bra, men att jaga nedskräpare är onödigt arbete för polisen som redan har mycket annat.

– Jag tänker ofta att om jag hade en plastpåse med mig skulle jag ta upp skräpet, menar Elsie Enlund.

Susanne Eriksson, med dottern Ella och barnbarnen Jason och William, upplever att vissa badplatser är skräpiga. Hon tycker därför att den nya lagen är "skitbra".

– Om man ser skräp kan man plocka upp det, och om det är fullt i soptunnorna kanske man kan ta med det hem, säger Ella.

– Och sedan slänga i papperskorgen, fyller Jason i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!