En genomgång av länets kommunala skolor finns det bara en skola som har helt läxfritt och det är Hällaskolan i Borensberg. På Hällaskolan går årskurserna 7-9.
Inte heller friskolorna har läxfritt, men det kan eventuellt finnas läxfria friskolor i Linköping eller Norrköping då det inte gått att få svar från samtiga friskolor i dessa båda kommuner.
I Linköping förs diskussioner om att har läxfritt på Tornhagsskolan och Nya Rydskolan uppger skolområdeschefen Mikael Ejerblom. Även i Söderköpings kommun har läxfritt diskuterats, men ännu har ingen skola infört det.
Läxfråga är aktuell
På Fria Intermiliaskolan i Motala är frågan högaktuell. Ett möte med debatt är planerat. Lärare, föräldrar och elever ska diskutera om man ska ha läxor och hur läxorna i så fall ska vara utformade.
– Det är mer komplicerat än vi trodde. Alla har sin syn på läxor, säger Kristoffer Lantbom, vicerektor på Fria Intermiliaskolan.
I maj ska mötet hållas.
– Vi känner att vi vill få in föräldraperspektivet, säger han.
Från skolans sida sätts elevens inlärning främst.
– Men alla aktörer ska få säga sitt, säger Kristoffer Lantbom.
Oavsett vad resultatet av mötet blir tycker han att det är bra att frågan om läxor aktualiserats.
– Det blir någon form av intern utvärdering av läxorna, säger han.
Lärarna får möjlighet att fundera över hur deras läxor och uppföljning ser ut.
Har infört läxpolicy
För vissa skolor uppges att man dragit ner på läxorna. I Vadstena har man på Sankt Persskolan, som är en F-3-skola, valt att ha läxor i perioder. Oftast har eleverna där läxor under tre veckor för att sedan ha läxfritt i två veckor.
Ödeshögs kommun har antagit en läxpolicy.
– Vi vill ha en likvärdig utbildning i hela kommunen och vill göra likadant på alla enheter. Det är för att få en likvärdighet i den här delen också, säger Eva Thörnow, kvalitetssamordnare i Ödeshögs kommun.
Läxor får bara ges i form av glosor, tabellträning, begrepp i olika ämnen och diktamensord. Läxor kan också röra elevers förkunskaper och vara lästräning. Alla elever inom Ödeshögs kommun ska kunna klara läxan utan vårdnadshavares hjälp.
Flera skolor i länet erbjuder läxhjälp efter skoltid och i Kinda kommun får elever som går på fritids läxhjälp där och behöver på så vis inte ta hem och göra läxorna hemma.