Antal rapporterade fall av vinterkräksjukan ökade under vecka åtta, sportlovsveckan, jämfört med veckan före. Flest fall hade Jönköpings län, följt av Dalarna och Östergötland, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.
– Jag hoppas att vi har nått kulmen nu, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Siffrorna gällande vår tredjeplats är lite luriga. Vi är väldigt duktiga på att ta prover på vinterkräksjuka i länet, även när patienten inte är jättesjuk. Däremot är vi sämre på att ta influensaprover.
– Det har resulterat i en influensasäsong som varit tuffare än vanligt, med många inneliggande sjuka, men vi har å andra sidan sluppit smittspridning av vinterkräksjukan inom vården.
Den vanligaste formen av vinterkräksjuka heter calicivirusnorovirus. Symtomen är illamående, kräkningar, diarréer och ont i magen.
Du kan också få feber, huvudvärk och muskelvärk.
Sjukdomen går oftast över av sig själv efter några dagar. De allra flesta kurerar sig själva i hemmet och ska ge akt på att få i sig tillräckligt med vätska. Om barn under ett år eller gamla människor har kraftiga diarréer och kräkningar bör vården bör kontaktas.
Årets variant har varit ganska hygglig, enligt Britt Åkerlind, även om dess häftiga kräkningar gjort att den delvis är luftburen.
– Man blir jättesjuk väldigt hastigt, under kanske 12 timmar upp till ett dygn, men sedan piggnar patienten oftast snabbt på sig. Efter ett par dagar längtar man efter frukost igen.
Att dricka mycket, gärna drycker med lite energi i som te eller cocacola, och hålla sig undan från andra människor, är Britt Åkerlinds bästa tips.
– Uppsök inte vården det första du gör, då riskerar du att smitta andra.