Smittan minskar: "Flera goda ting som samverkade"

Efter två veckors personlig lockdown skönjer smittskyddsläkare Britt Åkerlind en positiv effekt på smittspridningen – men det kan också höra samman med andra faktorer.

Efter två veckors personlig lockdown kan Region Östergötland skönja en positiv effekt på smittspridningen.

Efter två veckors personlig lockdown kan Region Östergötland skönja en positiv effekt på smittspridningen.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-05-18 17:31

När Region Östergötland utlyste en så kallad personlig lockdown var slutenvården i länet mycket ansträngd och av de prover som togs var runt 20 procent positiva.

Två och en halv vecka senare kan smittskyddsläkare Britt Åkerlind konstatera att provsvaren nu är nere på drygt 10 procent och att något färre patienter läggs in på sjukhus med covid-19.

– Vi märkte av ett väldigt gensvar hos befolkningen. Sen tajmades allt med att vädret blev varmare och att smittspridningen generellt i landet börjat gå neråt sakteliga. Det kan ha varit flera goda ting som samverkade, säger Britt Åkerlind.

Rekommendationerna som kom med uppmaningen om personlig lockdown var egentligen inte dramatiskt annorlunda än de som redan gällde, utan var i mångt och mycket en övning i kommunikationsstrategi.

– Veckan innan lockdown hade vi en annan presskonferens där budskapet var väldigt allvarligt. Men då hände ingenting. Sen paketerade vi egentligen om de rekommendationer som redan gällde och lade till att ungdomar inte fick spela matcher och att vaccinerade också skulle bete sig likadant som ovaccinerade.

undefined
Britt Åkerlind uppmanar alla östgötar att fortsätta tänka på rekommendationerna. "Fortsätt håll i. Håll avstånd och håll dig hemma när du är sjuk".

Nu hoppas regionen att det här var den sista hårda åtgärden de ska behöva ta till under pandemin.

– Samtidigt säger vi helt öppet och ärligt att vi inte vet var pandemin tar vägen. Vi har sett bakslag tidigare. Ingen kunde nog förutse att våg två och tre skulle bli så stora som de blev. Det gäller att vara beredda på att det kan hända igen och då får vi parera det på bästa sätt, säger Britt Åkerlind och lägger till att rekommendationerna fortfarande är av yttersta vikt och att ingen kan slappna av helt ännu.

Förra våren och sommaren sjönk antalet patienter med covid-19 dramatiskt och i september var det vid ett tillfälle bara fyra patienter inlagda i hela länet. Sedan dess har viruset muterats i flera olika varianter, men Britt Åkerlind tror inte att de nya varianterna kommer vara mer motståndskraftiga under sommaren. 

– Ser man generellt på luftvägsinfektioner så är de alltid på en bottennivå under sommaren, det gäller allt från vanlig förkylning till influensor. Vi tror att de nya mutationerna följer samma spår som andra luftvägsinfektioner gör. Det har att göra med fuktighet och värme men också att man generellt träffar färre personer.

Den senaste veckan har ytterligare en mutation börjat spridas i Europa, den här gången en variant som först hittades i Indien. Än så länge har någon sådan variant inte upptäckts i Östergötland. Forskare som har studerat mutationen tror att de vaccin som finns i dag skyddar mot den indiska varianten.

– Den indiska mutationen verkar vara aggressiv men vi har hittills bara haft några enstaka fall i Sverige. Exakt hur den beter sig och om den orsakar värre sjukdom vet vi inte. Det är en mutation som man håller ett vakande öga på.

Under tisdagen vårdades 89 patienter på sjukhus i Östergötland, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Regionen uppdaterade under dagen måndagens siffra över antalet dödsfall med ytterligare två personer. Därmed har 663 personer med covid-19 avlidit i Östergötland sedan pandemin började under våren 2020.

Samtidigt fortsätter antalet vaccinerade att öka. På tisdagen hade 167 795 personer i länet fått den första dosen vaccin mot covid-19. 60 878 personer är fullvaccinerade efter att ha fått två doser.

Så minskas smittan

Från och med 17 maj gäller de nationella rekommendationerna igen. Då kan barn och ungdomar födda 2002 och senare börja med tävlingar och matcher utifrån Folkhälsomyndighetens senaste lättnader. Vaccinerade med dos 1 kan, när det har gått tre veckor, också träffa fler personer, företrädesvis utomhus. Sedan tidigare gäller att man ska stanna hemma vid minsta symtom, arbeta hemifrån om man kan och hålla avstånd till andra – minst två meter. Ska man träffas bör man göra det utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!