Efter avslöjandet: Blocketbluffarna kan stoppas

Granskningen av bröderna som fifflar med bilarnas mätarställning kan leda till att polisen utreder fallen.

Foto: JACK MIKRUT

Östergötland2016-04-05 16:55

Videon är inte längre tillgänglig

Läs mer: Vi avslöjar Blocketbluffarna.

Tidningens granskning avslöjade tretton bilar där mätarställningen ändrats så att bilarna verkar ha rullat färre mil än i verkligheten. Bröderna Luciano och Alexander Petersen har satt i system att köpa bilar med många mil på mätaren för att sedan trolla bort milen och sälja bilarna igen.

Polisen har hittills inte lagt resurser på att utreda brotten. Ett enskilt bedrägeri av den här typen har låg prioritet. När tidningen ringer Mikael Månsson som är förundersökningsledare vid polisen i Linköping förklarar han att polisen tvingas sålla hårt bland de brott som anmäls när de bestämmer vad som ska utredas.

– Jag är ganska tuff i mina nedläggningsbeslut, vi har tyvärr inte möjlighet att utreda allt som vi vill. Då måste vi helt krasst lägga ner, säger han.

En del av svårigheten ligger i att bevisa vem som gjort vad. I de flesta av de fall som Corren hittat har det skett några täta ägarbyten i samband med att mätaren ändrats. Ofta har också den som säljer bilen varit en annan än den som står som registrerad ägare.

Hör bedragarna: Alexander: "Vi är målvakter".

När vi berättar om de 13 bilar med mätarfusk som kan kopplas till bröderna Petersen svarar Mikael Månsson.

– Alla de här fallen går att utreda och det är klart att vi ska göra vad vi kan. Vi kan inte förutsätta att det inte går att slå hål på deras historia, men tyvärr är det så i bedrägerivärlden att vi lever i en ganska tuff verklighet. Vi drunknar i ärenden.

Så summan av allt detta; det är ganska liten chans att det utreds?

– Nej. Det du berättar nu visar på ett mönster. Får vi ett samlat grepp på allt så visst kan vi utreda detta. Just nu ser jag bara två ärenden, av någon anledning som jag inte riktigt kan svara på.

Det Mikael Månsson hittar i sin databas är anmälan från paret i Östersund som köpte en Volvo V70 för 120 000 kronor. Han hittar också en anmälan från en man i Dalarna som blivit hotad av en av bröderna efter en bilaffär.

Hör bedragarna: Luciano: "Har inget med bilarna att göra".

Just det faktum att brottsoffren är spridda över Sverige bidrar till att det tar längre tid för polisen att se sambandet. Dessutom spelar det stor roll hur den första anmälan skrivs. Om den drabbade uppger ett fullständigt namn på den som misstänks ökar chansen att den ska kopplas samman med övriga anmälningar.

Ett exempel är den anmälan som Maria Holmström i Åmål gjorde. Hon köpte en Bmw med skruvad mätarställning för 75 000 kronor av den ene brodern i Norrköping. I polisanmälan står inget namn under rubriken "misstänkt". Den utredningen är nedlagd.

Om den som tog emot anmälan ställt lite fler frågor så hade polisen till och med kunnat få ett signerat köpekontrakt med säljarens fullständiga namn och personnummer.

– Det var någon som tog emot det på telefon, jag fick inte ens komma ner och prata med dem. Sen blev det avskrivet och då försökte jag kontakta polisen igen, men de ringde aldrig tillbaka, berättar Maria Holmström.

Om polisen väl börjar utreda har de betydligt större befogenheter än en journalist. De kan kräva att få uppgifter om de misstänktas banktransaktioner och de kan kräva att få uppgifter från annonsföretaget Blocket.

Läs mer: Bedragare utnyttjar myndighet för att luras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!