Du kan tillhöra en riskgrupp utan att veta om det

Region Östergötland får just nu många frågor från personer som blivit erbjudna vaccin trots att de inte kände till att de tillhör en riskgrupp. Vi reder ut vad som gäller.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2021-05-11 10:55

Från och med denna vecka erbjuder Region Östergötland vaccin till personer som är mellan 18 och 39 år och som tillhör någon av riskgrupperna. Redaktionen har varit i kontakt med personer som oväntat har fått brev från regionen med upplysningen om att de tillhör någon av riskgrupperna och därför redan nu erbjuds vaccin mot covid-19.  

Rickard Lundin, som ingår i den regionala sjukvårdsledningen och som är regionens presstalesperson i frågor som rör vaccinationskampanjen, säger att flera personer har hört av sig och undrat varför de fått brevet. 

– Diagnoser har tagits fram från de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten har i sin prioriteringsordning om vaccination mot covid-19. Utifrån dessa sjukdomsgrupper har vi valt ut relaterade diagnoser som vi sedan kallat efter, säger Lundin och fortsätter: 

– Personer som haft en vårdkontakt i Region Östergötland under 2019 och senare samt har någon av dessa diagnoser dokumenterad i sin journal, har fått eller kommer få erbjudande om vaccination utifrån riskgrupper i fas tre. Jag får många frågor just om att man inte vet med sig att man har något av dessa medicinska tillstånd. 

Enligt Lundin förekommer det att östgötar inte är medvetna att de tillhör någon av de utpekade riskgrupperna: 

– Vi har gjort en del stickprov och ser att det oftast är så att man kanske inte uppfattar sig vara i riskgrupp, men kanske har en kontrollerad sjukdom som man inte har besvär av, som till exempel astma. Men finns den diagnosen i journalen så kommer man erbjudas en tid. 

Enligt Folkhälsomyndigheten omfattar den tredje fasen följande riskgrupper: 

• Personer i åldern 60–64 år.

• Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).

• Personer i åldern 18–59 år, inklusive gravida, med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan) samt gravida som är över 35 år eller har ett BMI över 30.

• Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

• Följande sjukdomar eller tillstånd innebär enligt Folkhälsomyndigheten en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19:

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och hypertoni (högt blodtryck).

• Kronisk lungsjukdom som KOL, samt svår och instabil astma.

• Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

• Kronisk lever- eller njursvikt.

• Diabetes typ 1 och typ 2.

• Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling.

• Downs syndrom.

– Det är en stor grupp som nu får erbjudande om vaccination och alla kanske inte hittar en tid direkt. Om man inte skulle hitta en tid kan man försöka igen nästa dag. Det kommer upp nya tider hela tiden, säger Rickard Lundin. 

Region Östergötland planerar nu för att inleda den sista vaccinationsfasen, fas fyra, under vecka 21 som inleds den 24 maj. Då kommer, i åldersordning, alla östgötar över 18 år att erbjudas vaccinering. 

Alla över 18 år

Alla som bor i Sverige och som är 18 år och äldre, rekommenderas vaccination mot covid-19. 

Till en början erbjuds inte vaccination till personer som är 17 år eller yngre eller till gravida utan riskfaktorer. Läget kan dock ändras allt eftersom kunskapen om covid-19 och vaccinernas effekter ökar.

Vaccinerna mot covid-19 kommer att levereras löpande i flera omgångar, och till en början i begränsade volymer. 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!