Drama på landsbygden mellan far och son

Ett komiskt feel good-drama med både skratt och tårar. Snart har Jord premiär.

Landsbygd. "Det är ganska få pjäser som utspelar sig på landsbygden", säger Karin Enberg som står för regin.

Landsbygd. "Det är ganska få pjäser som utspelar sig på landsbygden", säger Karin Enberg som står för regin.

Foto: Calle Slättengren

Östergötland2018-02-27 20:00

Det är minst sagt kyligt mellan sonen Jon och pappan Mikael, som är ensam kvar på sin bondgård. De har inte setts på ett halvår, sonen har inte varit där sedan mammans begravning. Men efter ett samtal med byns läkare bestämmer sig Jon för att se till sin far som har råkat ut för en mindre bilolycka.

Peter Janson spelar sonen Jon i pjäsen Jord.

– Han har inte en bra relation med sin far. Främst för han hade oket att ta över gården hängande över sig, och det ville han inte. Så han gick med i militären ett tag istället, nu är han lastbilschaufför.

Väl hemma på gården kommer alla spänningar och konflikter mellan far och son upp. Dessutom har pappan begynnande demens vilket ytterligare ställer till det, även för skådespelarna.

– Först visste jag inte hur jag skulle hantera det på scenen. Trodde att jag skulle kunna pricka in precis när demensen slår till men det fick komma lite av sig självt, säger Peter Sundberg som spelar pappan Mikael.

Just det lite slumpmässiga gör föreställningen annorlunda tycker Therése Lindberg.

– Det känns nästan som improvisation i två timmar, säger hon.

Therése spelar rollen som Sara.

– Hon är lite av en sökare och hamnade av en slump i det här samhället. Hon har levt ett kringflackande liv, bland annat som vägarbetare. Men nu känner hon att det är dags att slå sig ner, i alla fall ett tag. Så hon börjar jobba på ett fik i byn.

Therese lär känna Mikael som är stammis på fiket. Men helt plötsligt slutar han komma, det får Therése att blir både orolig och nyfiken. Vad har hänt? Hon beger sig till gården och träffar sonen och pappan och dras in i deras drama.

Pjäsen handlar mycket om saker vi inte sade eller visade varandra när det egentligen behövdes. Det är nu först på sluttampen sanningar och åsikter kommer fram.

– Men Sara ser nyktert på det hela, med sitt utifrånperspektiv. Hon är en vettig person, jag gillar henne. Hon har väldigt svårt att se ensamma människor, har ett behov av att vara en bra medmänniska och vän, säger Therése.

– Miljön och relationerna gör att många kommer att känna igen sig. Det är ganska få pjäser som utspelar sig på landsbygden, säger Karin Enberg som står för regin.

Pjäsen, som är ett samarbete mellan Östgötateatern och Riksteatern, har premiär i Norrköping på Teater Bråddgatan 34 den 3 mars, och i Linköping på Ung Scen/Öst 23 maj. Jord ska sedan ut på turné med början i Östergötland, bland annat till Skärblacka, Ödeshög och en rad andra platser. I höst ska den runt hela Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om