Djur vaknade under pågående slakt

Slaktdjuret som höll på att avblodas blev hängande mellan två slaktstationer och började vakna till. Personalen ingrep inte förrän en veterinär larmade om att djuret fortfarande levde.

Rutiner. Slakteriverksamhet ska följa fastställda rutiner men i fallet som veterinären anmäler bröt personalen mot rutinerna, enligt anmälan. Bilden visar ett annat slakteri.

Rutiner. Slakteriverksamhet ska följa fastställda rutiner men i fallet som veterinären anmäler bröt personalen mot rutinerna, enligt anmälan. Bilden visar ett annat slakteri.

Foto: H.i.Kurucan

Östergötland2017-11-05 08:00

”Då djuret visade tecken på att inte vara tillräckligt bedövat vidtog inte ansvarig personal åtgärder förrän veterinär påkallade uppmärksamhet” skriver veterinären i sin anmälan till länsstyrelsen i Östergötland.

Veterinären arbetade för Livsmedelsverket. Missförhållanden anmäls till länsstyrelsen som har ansvar för djurskydd i länet.

Händelsen inträffade på ett slakteri i Östergötland i slutet av september. Då redaktionen begärt ut anmälan från länsstyrelsen har myndigheten sekretessbelagt uppgifter om vilket slakteri det gäller.

Av de uppgifter som lämnats ut framgår att veterinären befann sig i slakthallen i ett annat ärende när ett produktionsstopp inträffade. Ett nötdjur som bedövats hade skickats vidare till avblodning och blev hängande efter den stationen när stoppet kom.

Enligt veterinär på plats hanterades djuret felaktigt på flera punkter. Avblodningen utfördes inte korrekt. ”Djuret hängde först rakt ned under ett par minuter och blod droppade stötvis ur stickområdet, dock inte i normal omfattning” skriver veterinären i sin anmälan.

På grund av stoppet hann bedövningen släppa och djuret började göra försök att lyfta huvudet. När personalen inte kontrollerade om djuret var vid medvetande ingrep veterinären och påtalade att bedövningen inte var fullgod. Djuret bedövades då på nytt.

”Eftersom inga kontroller av djurets tillstånd utfördes efter bedövningstillfället, hann djuret utsättas för ett otillbörligt lidande under perioden bedövning till död” skriver veterinären. Veterinären reagerar också på att ny avblodning inte genomfördes.

Länsstyrelsen får regelbundet rapporter om missförhållanden från Livsmedelsverkets veterinärer på slakterier i Östergötland eller i andra län dit östgötska djur fraktats.

Tidningen har begärt ut några av anmälningarna det senaste halvåret. I mitten av oktober avslöjades två grisar från en gård i västra Östergötland med inflammerade svansskador då de lastades av på ett slakteri i Småland. Djuren skulle aldrig ha transporterats, konstaterar veterinären i ärendet.

Samma vecka, på samma slakteri, anländes en transport med 29 nötdjur från en gård i mellersta Östergötland där djuren var kraftigt nedsmutsade av gödsel, urin och lera. Gödselblandad urin rann ut ur bilen ut på marken. Djur som transporteras så blir nedkylda och kan halka och skada sig under färd. ”Gödselförorenade djur är också svåra att slakta på ett hygieniskt sätt” skriver den anmälande veterinären.

I september lastades åtta suggor från en leverantör i Östergötland av på ett slakteri i Västergötland. Suggorna hade förväxta klövar och hade smärta då de skulle gå. I en annan transport dagen därpå kom fyra ungtjurar med samma åkomma.

I juni lastades två östgötska nötdjur, vid olika tillfällen men av samma transportföretag, av vid samma slakteri i Västergötland med akuta frakturer på svansarna. Ett av djuren hade blödningar och veterinären kunde känna vassa benkanter då djuret undersöktes. ”Jag kan inte bedöma när skadan uppstod men det är uppenbart att djuret utsatts för onödigt lidande” skriver veterinären i sin anmälan till länsstyrelsen.

I maj anmälde en veterinär vid ett slakteri i Östergötland att sju nötdjur som lastades av hade olika stadier av allvarliga svansskador.

I februari upptäcktes ett östgötskt slaktsvin med ett djupt skärsår på låret. När veterinären ställde frågor om skadan svarade chauffören att svinet skadats vid lastning och att bonden krävt att svinet skulle transporteras ändå, trots att det strider mot lagstiftningen.

Livsmedelsverket och länsstyrelsen har möjlighet att åtalsanmäla djurhållare, transportörer eller slakterier. Länsstyrelsen kan också förelägga den som hanterar djur att vidta förbättringsåtgärder, ibland med hot om vite (straffavgift).

Länsveterinär Pernilla Stridh på länsstyrelsen säger till tidningen att myndigheten nu följer upp anmälan om det dåligt bedövande och avblodade djuret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om