Förr var det vanligast att personbilarna drevs på bensin. Dieseln var mest avsett för yrkesttrafikanter som körde långt och mycket.
Men i takt med att dieselbilarna blivit allt mer bränsleeffektiva och mer tekniskt avancerade så kör allt fler privatbilister diesel.
Totalt står dieselbilar för 62 procent av nybilsförsäljningen i Sverige.
Hittills i år är det 2 256 nya bensinbilar registrerade i Linköping mot 2 749 dielselbilar. Motsvarande siffra i Norrköping är 1 583 bensinbilar mot 1 714 dielselbilar.
Men hur ska man som bilist välja?
Om man tittar på bensindrift så är de bilarna oftast lite tystare och går mer vibrationsfritt. De har ett lägre inköpspris och en lägre vägskatt. En nackdel med bensindrift är att man får ett lägre vridmoment, det vill säga mindre kraft på låga varv.
Väljer man istället diesel så får man just ett högre vridmoment och en lägre bränsleförbrukning. Nackdelen är att skatten är högre för en dieselbil. Kolla noga vad skatten är om du köper en dieselbil som är äldre än 2006. Där kan en större bil ha en årlig skatt kring 10 000 kronor.
Slutsatsen är att man får sätta sig ned och räkna hur många mil man kör på ett år och sedan se hur stor totalkostnaden blir när man summerar bränsle och vägskatt. Bilhandlaren kan hjälpa dig med förbrukningssiffor och hur stor vägskatten är för den bil du är intresserad av.
Utöver det får man sedan väga in motoregenskaperna och värdera dessa efter eget huvud.