Nyår är helgen med flest taxiresor på året – med marginal. Det höga trycket, med långa väntetider, kan leda till att så kallade skjutsgrupper i sociala medier seglar upp som ett alternativ.
– Det här är ett ganska omfattande problem. De här grupperna kan ha flera tusen medlemmar, säger Markus Edsbagge, sektionschef på Transportstyrelsen.
Att erbjuda skjuts på det här sättet är ett lagbrott. Men det är inte alltid den som sitter bakom ratten ens inser att man sysslar med något illegalt.
– Man kanske är naiv i vissa delar och inte förstår att det handlar om en olaglig taxiverksamhet, säger Markus Edsbagge.
Han ser en rad problem med grupperna. Som att konkurrensen snedvrids när förare kör utan att betala vare sig skatt eller avgifter.
– Vi ska betala skatt för det allmännas bästa. Gör man inte det är man också en del av den svarta ekonomin, säger Markus Edsbagge.
I vissa fall har svarttaxiverksamhet kunnat kopplas till organiserad brottslighet.
– Det finns sådana exempel. Det är viktigt att be om kvitto även i en "vanlig taxi". Och att man tittar så att taxametern inte står på ledig, trots att man kör, säger Markus Edsbagge.
– För en del är det okej att betala en chaufför rätt i handen. Man skulle aldrig gå in på H&M och swisha försäljaren under bordet. När det gäller taxi finns det tyvärr en utspridd kutym att bete sig på det viset.
Tryggheten för den som åker med är en annan aspekt. Förarna, som ofta är vanliga privatpersoner, genomgår inga kontroller som fallet är för taxiförare. Det innebär att de kan köra vidare även om de har utsatt resenärer för brott.
– Vi ser att den som åker svarttaxi kan bli utsatt för saker. Det uppstår till exempel ofta dispyter över betalning, säger Markus Edsbagge.
– Det kan även handla om rena övergrepp. Man är i en utsatt ställning när man sitter inlåst som passagerare med någon som man inte känner.
Björn Öberg, presstalesperson vid polisens region öst, känner igen sig i problematiken.
– Vi ser att personer som kör svarttaxi ofta förekommer i straffregistret och har begått andra brott, säger han.
Det har hänt att resenärer utsatts för både rån och våldsbrott i samband med resor.
– Tyvärr ser vi även exempel på hur framför allt kvinnor blir utsatta för sexuella ofredanden. Eller i värsta fall våldtäkter, säger Björn Öberg.