Lagom till jul och nyår brukar det komma statistik som bygger på Nationella folkhälsoenkäten där befolkningen mellan 16 och 84 år har svarat på frågor om sina alkoholvanor. Statistiken visar att 21 procent av östgötska män, eller var femte, dricker alkohol på ett sådant sätt att det kan skada deras hälsa, vilket är mer än riksgenomsnitt som ligger på 19 procent.
Bara Stockholm och Uppsala har lika stor andel riskkonsumenter bland män som Östergötland. I Västerbotten är andelen riskkonsumenter minst i landet och ligger på 14 procent. När det gäller östgötska kvinnor är det elva procent, eller var tionde, som är riskkonsumenter jämför med 13 procent i riket. Den största andelen kvinnliga riskkonsumenter finns i Stockholm, 16 procent och minst i Kronoberg, 8 procent.
– De flesta anser att skillnaderna beror på kultur och normer. Det är fortfarande lite stigmatiserat för kvinnor att dricka. Kvinnor med högre utbildning och högre inkomst tenderar dock att dricka mer. Men den skillnaden ser vi inte hos männen, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.
Andelen riskkonsumenter bland både östgötska män och kvinnor har dock minskat jämfört med statistiken från 2007 när den låg på 23 procent respektive 13 procent.
Frågor som folk får svara på i enkäten, är, till exempel: hur ofta de har druckit alkohol under de senaste 12 månader, hur många glas de har druckit när de dricker och hur ofta de dricker sex glas eller fler vid samma tillfälle. Det testet har utvecklats av Världshälsoorganisationen i syfte att identifiera personer vars alkoholkonusmtion kan skada deras hälsa. Folkhälsomyndighetens statistik har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.
Riskkonsumtion av alkohol handlar om den alkoholkonsumtion som, om den fortsätter, kan leda till missbruk och svåra medicinska problem men där problemen ännu inte är allvarliga. Män och kvinnor som dricker mer än 14 respektive nio standardglas per vecka anses vara riskkonsumenter.
Se mer på riskbruk.se.