De räddade 164 jobb förra året

"Det kan vara tufft. Men det bästa är när vi kan rädda ett företag från att gå i konkurs", säger Göran Qvarnström, projektledare och företagsrådgivare vid Företagsjouren.

Göran Qvarnström, projektledare och företagsrådgivare vid Företagsjouren.

Göran Qvarnström, projektledare och företagsrådgivare vid Företagsjouren.

Foto: regionförbundet

Östergötland2019-03-01 11:30

Nu har Region Östergötland bestämt sig för att permanenta Företagsjouren. Det sker från och med nästa år. Företagsjouren startades 2009 med stöd från Tillväxtverket och drivs i dag gemensamt av Region Östergötland och Region Jönköpings län. Regionerna har samarbetat sedan 2016 och hösten 2018 tecknade de ett nytt samarbetsavtal. I Jönköping är verksamheten permanent, och i Östergötland blir den alltså det från och med nästa år.

– Det känns mycket bra. Det visar att det är en stabil verksamhet som är till stor nytta för samhället, säger Göran Qvarnström vid Företagsjouren.

Företagsjourens fokus är att hjälpa framförallt små och medelstora företag som hamnat i problem. Ofta ekonomiska svårigheter. 60–70 procent av ärendena brukar handla om det. Men det kan också handla om problem med ägarfrågor när ett företag ska genomgå generationsväxling.

Man hjälper, genom samtal, företagen att komma på rätt kurs igen. Utöver de egna rådgivarna finns tillgång till ett nätverk av specialistkompetenser som kan behövas. Rådgivningen kostar ingenting för företagaren.

– Vi hjälper till att analysera situationen, bedöma vilka möjligheter som finns och skapar handlingsplaner. Sedan vi började har vi sparat samhället uppemot 90 miljoner kronor i kostnader som finns i att människor blir arbetslösa, säger Göran Qvarnström.

Enligt Göran Qvarnström är ofta det första samtalet med företaget tufft. Det kan vara så att det krävs en del beska mediciner för att komma till rätta med problemen i företaget. Samtidigt menar han att siffrorna talar sitt tydliga språk. Många jobb kan räddas. Enligt siffror från Företagsjouren lyckades man under 2018 rädda 164 arbetstillfällen och 48 företag som fått olika former av stöd.

– Det kan vara tufft. Men det bästa är när vi kan rädda ett företag från att gå i konkurs. Då är jobbet mycket tillfredsställande, säger Göran Qvarnström.

Efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur. Kanske kommer Företagsjourens arbete svälla under de närmsta åren.

– Vi håller koll på branscherna och försöker se om det kommer många ärenden till Kronofogden. Så visst kan vi vara beredda på att det kan bli tuffare. Det måste vi. Det vi ser nu är att träindustrin har det tufft och det har den haft en tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!