Vårdcentralerna saknar både kompetens och utrustning, enligt Ann-Margret Wirén, gynekolog på Specialistläkarna i Linköping som samarbetar med Region Östergötland.
– Har patienterna bara svettningar kan de få klimakterietabletter på vårdcentralen men man måste också kolla så att slemhinnan inte växer till och att de inte får andra komplikationer, som cellförändringar i livmodern. Det här har man ingen kunskap om på vårdcentralerna och de har inget ultraljud att undersöka med.
Ann-Margret Wirén, är en av de två privata gynekologer som finns i Linköping. Hon är 76 år och oroas över vad som ska hända med patienterna den dagen hon slutar.
– Än är jag klar i knoppen, men jag kan ju inte hålla på för evigt.
Hon är särskilt kritisk till att kvinnokliniken varit med och utformat riktlinjerna tillsammans med primärvården.
– Vi har 40, 50 patienter om dagen som passerar här och har skött massor åt kvinnokliniken, så de har inte sett de här tanterna med blödningar som kanske kommer någon enstaka gång.
Ninnie Borendal Wodin, verksamhetschef på kvinnokliniken, delar inte oron.
– Det här är inte någon speciell del av kroppen utan är en del av människokroppen så det ingår som en naturlig del i allmänläkarnas utbildning.
Men för den enskilde kan det kännas som speciell del?
– Ja, men det ingår i utbildningen.
Tror du att det kan väcka reaktioner?
– Det är så klart väldigt personligt. Vi vill bara försöka informera om att distriktsläkarna har den här utbildningen och att det är enkla primärvårdsfall.