Videon är inte längre tillgänglig
I entréhallen spelar de upp sin jubileumsorkester och snart samlas både gamla och unga för att glädjas åt de roliga clownerna.
De har hållit på i tjugo år.
– De betyder så otroligt mycket för de barn de möter, säger Gudrun Brandt som har jobbat på lekterapin på US.
– Clownerna sprider glädje i alla sammanhang, i korridorerna, i salarna, på alla avdelningar och både i öppen och sluten vård.
De är inte vild skojfriskhet eller våldsamt festlig humor som har blivit clownernas varumärke.
– Nej, de är duktiga på att varsamt möta barnen, säger Ingela Karlsén från lekterapin, det som hjälper i en jobbig situation.
Behövs varje dag
Rosa har just spelat färdigt på stetoskopet och flänger runt för att tala med publiken som samlats kring clownorkestern. Hon är inte helt säker på hur länge hon har varit sjukhusclown, 73 år är det första förslaget men så småningom kommer hon fram till att det nog är 16 år.
– Vi är i Linköping ett par tre gånger i veckan, i Norrköping en eller två och i Motala en gång i månaden, förkunnar hon. Men vi vill vara överallt mycket mer. Varje dag behövs vi.
Adrian Björn, 2,5 år, har tillbringat en hel del tid på sjukhuset på sistone. Han har både varit inlagd och kommit för att få behandling.
– Clownerna har smugit in på rummet när han inte har mått så bra, berättar pappa Jimmy. De har fått Adrian att tänka på annat.
På senaste tiden har människor klätt ut sig till clowner för att skrämmas, men sjukhusclownerna är aldrig otäcka, säger Jimmy Björn.
– Nej, aldrig. Och de ser direkt om det inte funkar, de är superduktiga på att lyssna, backa och komma igen.
Två och två
Från början var de två som utökades till fyra och nu finns det alltså sex sjukhusclowner. De besöker regelbundet barnavdelningarna på US i Linköping, Vrinnevi i Norrköping och lasarettet i Motala, men då kommer de två och två. De jobbar ihop med personalen på sjukhusen, vid provtagning, i behandlingssituationer, för inlagda barn.
Barnläkaren Olov Änghagen ser dem som en stor tillgång.
– De kan lätta upp eller avdramatisera en jobbig situation, säger han. Det konstiga kan bli nästan normalt och det som är läskigt kan bli positivt. Clownerna är jättebra.