Därför sitter en kod – på graven

Den nya tekniken har nu även letat sig in i de dödas vilorum. Med hjälp av en QR-kod på gravstenen kan man besöka den avlidnes minnessida direkt på plats genom en smartphone.

Med hjälp av en smartphone går det att scanna in QR-koden som sitter på gravstenen och ta del av minnen. Men alla gillar inte den nya tekniken.

Med hjälp av en smartphone går det att scanna in QR-koden som sitter på gravstenen och ta del av minnen. Men alla gillar inte den nya tekniken.

Foto:

Östergötland2016-04-18 10:46

– Första gången den här tekniken var uppe för diskussion var 2011 utifrån att många vill skapa minnesrum på nätet. Och då är det här ett steg vidare. Men då fungerade inte tekniken som vi vi ville. Nu däremot är problemet borta, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på Sveriges Begravningsbyråers förbund.

Så allhelgonahelgen 2015 sjösattes nyheten på riktig. I praktiken innebär det att de efterlevande beställer en QR-bricka, som de sedan fyller med den information om den avlidne som de önskar. Brickan fästs på gravstenen och med hjälp av en smartphone kan man ta del av minnena.

– Det kan handla om bilder och filmer på personen och musik som den avlidne tyckte om. Det går också att länka vidare. Möjligheterna är oändliga. Jag tycker att det är ett bra sätt och i synnerhet när man kan välja att göra informationen privat genom en särskild inloggning, säger Ulf Lernéus.

Men det visar sig att efterfrågan inte varit särskilt stor hittills. Bara ett 10-tal har nappat än så länge i hela landet. Men Ulf Lernéus tror att det kommer att öka betydligt inom de närmaste åren.

Det tror även Peter Trygg regionchef på Fonus Öst, Norrköping. Han ser möjligheterna, inte minst utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv. Och som en utmärkt hjälp för släktforskningsintresserade.

– Tänk att kunna scanna in information på gamla gravstenar, där mer eller mindre kända personer ligger begravda. Ja, grundidén tror jag på, säger han

Men kritikerna har också sagt sitt. Det handlar om dem som tycker att det måste finnas platser där man kan freda sig mot den nya tekniken. Och då är kyrkogårdar en sådan plats.

Och en av dem som, av just den anledningen, inte tror att efterfrågan kommer att bli särskilt stor är begravningsentreprenör Fredrik Blomberg på Östgöta Begravningsbyrå, Norrköping.

– Många har en traditionell syn på vad en kyrkogård är och vill inte att tekniken ska blandas in där, säger han.

Han tror däremot att minnessidor på nätet kommer att öka ännu mer. Redan i dag är det många efterlevande som skapar exempelvis facebooksidor. Även Peter Trygg ser ett växande intresse där.

– Det fyller en funktion och vi på begravningsbyråerna kan ju ge vissa råd om vad som bör vara med och inte, sedan får man ju ta en större diskussion hur mycket vi ska hjälpa till med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!