Ska man tro statistiken från Folkhälsomyndigheten är det extremt få som drabbats av influensa i Östergötland den här vintern. Detsamma gäller RS-virus.
Men, visar det sig, man ska inte tro statistiken.
– Våra låga siffror beror på att vi tar väldigt få influensaprover i Östergötland. Mörkertalet blir därför större här. Influensaläget ser i själva verket ungefär likadant ut här som i övriga landet, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Influensan slog till ovanligt tidigt, strax före nyår, och rekordmånga fall rapporterades i Sverige vecka 52. Sedan föll antalet snabbt.
– Men det är för tidigt att ropa hej. Den senaste veckan har vi fått in fler fall och platssituationen på Universitetssjukhuset är åter besvärlig. Men jag hoppas och tror att kurvan går neråt, det brukar den göra, säger Åkerlind.
Det handlar i år nästan enbart om den vanliga så kallade säsongsinfluensan, typ A. Svininfluensan, som slog till säsongen 2009/10 och var dominerande i flera år, verkar vara på väg att försvinna.
– Det handlar bara om enstaka fall i år. Det är det vanliga med nya virus, de brukar bara hänga med några år, säger Britt Åkerlind.
Svininfluensan slog hårdast mot yngre. Att så få äldre smittades tror man beror på att de har ett skydd efter att ha stött på ett liknande virus i barndomen.
Den vanliga influensan är däremot farligast för äldre, särskilt för dem som redan har andra sjukdomar. Det är inte helt ovanligt att även vaccinerade får sjukdomen, men Åkerlind betonar ändå vikten av att äldre och riskgrupper vaccinerar sig varje år.
– Det verkar som om de vaccinerade får ett visst skydd även i de fall de blir smittade. De behöver inte vård på intensiven.
Att det tas ovanligt få influensaprover i Östergötland är något som nu ska förändras. Provmetoden har förenklats.
– Våra chefläkare har dessutom gått ut och sagt att vi nu ska öka antalet provtagningar vid misstanke om luftvägsinfektion. Laboratoriet kommer att få köra extra, kanske även på kvällar, säger Britt Åkerlind.
En snabb influensadiagnos minskar risken för smittspridning inne på sjukhuset. Det kan också lindra platsbristen eftersom det går att lägga flera influensapatienter i samma rum om diagnosen är fastställd.
Vad gäller vinterkräksjuka ser säsongen 2016/17 ut att bli normal.
– Vi har, eller har haft, problem med smittspridning på ett par avdelningar, berättar Britt Åkerlind.