Det är mycket vanligt att barn får infektioner, speciellt under de första åren i förskolan eller annan barnomsorg. Och de flesta infektioner smittar just innan och då sjukdomen bryter ut. Därför har barnet ofta redan smittat sina små kamrater, när det upptäcks att barnet är sjukt.
Vad är då svaret på frågan: Är barnet tillräckligt friskt för att vistas i grupp med andra barn?
Generellt kan man säga att det är barnets allmäntillstånd, det vill säga hur barnet äter, sover och orkar delta i de vardagliga aktiviteterna på förskolan, som ska avgöra när det ska vara hemma.
I Region Östergötlands informationsblad "När barnet är sjukt – vara hemma eller i barngrupp?" (extern länk) får föräldrar råd om vid vilka sjukdomar som barnen ska hållas borta från förskolan. Skriften har utformats av Maria Myrgård, barnöverläkare, tillsammans med Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.
Att vara hemma med barn som varit sjuka men inte längre uppvisar symptom ger däremot inte rätt till ersättning för vab från Försäkringskassan:
LÄS MER: Då får du vabba – och inte
Riktlinjer för vanliga sjukdomar och symptom:
Feber
Barn med feber ska vara hemma. Ofta behövs ett feberfritt dygn, utan febernedsättande läkemedel i kroppen, innan barnet orkar med full aktivitet i barngrupp. För barn under två år räknas en morgontemperatur över 38 grader som feber och för barn som är mellan 2 och 7 år räknas 37,5 grader som feber.
Förkylning
Virusinfektioner smittar ofta innan symptomen bryter ut. Därför är det feber och ork, snarare än smittorisken, som avgör om barnet kan gå till förskolan. Barnet behöver inte vara hemma från förskolan på grund av förkylningen/snuvigheten om barnet inte är trött, febrigt eller inte orkar delta i de vanliga aktiviteterna.
Halsont
Om barnet har hög feber och ont i halsen länge kan det vara en bakterieinfektion orsakad av streptokocker, som ska behandlas med penicillin. Efter två dygns behandling kan barnet, om det orkar, vara tillbaka i förskolan ifall medicinen ges morgon och kväll.
Höstblåsor
Blåsorna, som också kan kallas för hand-fot-mun-sjukdom, sitter i munnen och ibland på händerna och fotsulorna. Ibland får barnet feber och blir illamående. Barnet kan gå i förskolan efter ett dygns feberfrihet om barnet orkar delta i verksamheten utan att ta febernedsättande läkemedel. Detta oavsett om barnet har utslag eller inte. Alla barn får inte symtom trots att de är smittade och därför sprids smittan oftast till många barn i barngruppen.
Huvudlöss
Barnet kan gå till förskolan så snart en första behandling med lusmedel gjorts. Fortsätt kamma med luskam några gånger under följande två veckor efter det att smittan upptäckts. Om ett barn har löss bör föräldrarna meddela förskolan.
Svinkoppor/impetigo
Barnet bör vara hemma och behandlas så länge såren är vätskande. Barn i förskoleåldern bör vara hemma tills såren är helt torra, eftersom vätskande sår smittar.
Magsjuka
Om man drabbats av vanlig maginfluensa eller vinterkräksjukan är inte lätt att veta, men i det akuta skedet ska barnet vara hemma. Barnet ska ha varit symtomfritt i minst två dygn, kunna äta som vanligt, orka delta i verksamheten och ha ett gott allmäntillstånd innan det går till förskolan igen.
Springmask
Barn kan gå till förskolan när de har springmask. Däremot är det viktigt med hygienen för att bryta maskarnas livscykel. Barnet ska i första hand behandlas med receptfritt läkemedel som upprepas efter det intervall som anges i förpackningen. Om maskarna återkommer ska hela familjen behandlas.
Mollusker
De är ofarliga, hudfärgade, glansiga knottror i huden. Ger vanligen inga besvär och brukar läka ut och försvinna efter några månader. Barnet kan gå i förskolan.
Scharlakansfeber
Scharlakansfeber orsakas av streptokockbakterier. Symptomen består av halsont, rödaktig tunga, finprickigt utslag och feber.
Barnet ska vara hemma i minst två dygn med antibiotikabehandling. Kan gå till förskolan när barnet orkar delta i verksamheten, utan febernedsättande läkemedel.
Skabb
En skabbinfektion ger hudutslag med stark klåda. Barnet kan gå till förskolan ett dygn efter påbörjad behandling.
Vattkoppor
Barnet ska vara hemma tills kopporna har torkat helt. Var observant eftersom kopporna kommer i olika stadier, färska blåsor uppträder samtidigt som intorkade koppor. Informera förskolan om att ditt barn har vattkoppor så att andra föräldrar får kännedom.
Ögoninflammation
Ögoninflammation orsakas vanligen av virus och är som en del i en vanlig förkylning. Barnet kan vara på förskolan om det inte är besvärat, orkeslöst eller har variga och rinnande ögon som ständigt måste torkas.
Öroninflammation
Behandlas med näsdroppar och ibland med antibiotika. Kommer ofta i samband med förkylning. Smittar oftast inte vilket innebär att barnet kan lämnas på förskolan om barnet har ork att delta i verksamheten, även om det fortsätter med eventuell antibiotikabehandling på morgnar och kvällar.
Källa: Skriften "När barnet är sjukt – vara hemma eller i barngrupp?".