Byggandet i lÀnet Àr oförÀndrat

Bostadsbyggandet i lÀnet gÄr ner med sju procent, men vÀgs upp av annat byggande. Prognosen Àr en utplaning de kommande Äret.

Bostadsbyggandet minskar sju procent i lÀnet men uppförandet av anlÀggningar och lokaler hÄller den totala marknaden pÄ jÀmn nivÄ.

Bostadsbyggandet minskar sju procent i lÀnet men uppförandet av anlÀggningar och lokaler hÄller den totala marknaden pÄ jÀmn nivÄ.

Foto: Åke Alvin

Östergötland2019-10-23 06:00

PÄ onsdagen presenterade Sveriges Byggindustrier sin prognos för byggandet i landet.

– Det primĂ€ra i prognosen Ă€r en avmattad konjunktur, och nĂ€r det gĂ€ller hela riket sĂ„ Ă€r det framför allt Stockholm som drar ner, sĂ€ger Cecilia Johansson, lĂ€nschef för branschorganisationen.

För Östergötland ligger byggandet still totalt sett, pĂ„ omkring 22 miljarder kronor Ă„rligen. DĂ€r har det legat sedan 2016 och fortsĂ€tter enligt prognosen sĂ„ Ă€ven framĂ„t.

Bostadsbyggandet vĂ€ntas minska med sju procent under perioden 2018–2020. Att det totala byggandet ligger still beror framför allt pĂ„ nĂ„gra vĂ€ldigt stora anlĂ€ggningsbyggen: Kardonbanan och inre hamnen i Norrköping samt dubbelspĂ„ret Motala–Hallsberg.

– JĂ€mför man med Stockholm som har en total minskning pĂ„ 10 procent sĂ„ mĂ„ste man sĂ€ga att noll Ă€r bra för Östergötland, menar Cecilia Johansson.

NĂ€r det gĂ€ller bostadsbyggandet sĂ„ Ă€r det fortfarande mycket byggprojekt igĂ„ng. Det Ă€r inte ovĂ€ntat tvillingstĂ€derna Norrköping och Linköping som driver upp byggandet. Men Cecilia Johansson noterar att det byggs mycket, bĂ„de bostĂ€der och lokaler, Ă€ven i lĂ€nets mindre kommuner. 

Radhus- och villamarknaden Àr sÄ överhettad i Linköping att kringkommunerna pÄverkas, sÀrskilt tack vare goda pendelmöjligheter.

– Om bostadsbyggandet nu gĂ„r ner lite sĂ„ kanske det kan vara tillfĂ€lle för kommunerna att andas och tĂ€nka efter: Vad Ă€r det vi behöver bygga? Det kanske inte i första hand Ă€r bostadsrĂ€tter dĂ€r efterfrĂ„gan efter hand mĂ€ttas, utan mer radhus och villor, menar hon.

En annan utmaning Àr kompetensbristen, dÀr det gÀller att locka ungdomar och Àven andra att söka sig till byggbranschen.

Vad tror du om fortsÀttningen efter 2020 som inte finns med i den hÀr prognosen?

– Det finns stora projekt som man vill komma igĂ„ng med, till exempel Södra EkkĂ€llan i Linköping, de finns inte med i denna prognosen. Det Ă€r vĂ€ldigt mycket pĂ„ gĂ„ng lĂ€ngre fram. Jag tror inte att vi kommer se nĂ„gon riktig nedgĂ„ng i Östergötland pĂ„ flera Ă„r, sĂ€ger Cecilia Johansson.

GÀller det Àven för anlÀggningssidan?

– Det tror jag. Vi har ju den kommande Lalandia-satsningen i Motala. GĂ„r den igenom sĂ„ handlar det om jĂ€tteinvesteringar och dĂ€r Ă€r det ju inte bostĂ€der utan lokaler och anlĂ€ggningar. Bara den satsningen kommer att hĂ„lla uppe vĂ„ra siffror, menar hon.

– Det ser ljust ut för Östergötland, avslutar  Cecilia Johansson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!