– Vi riktar ett varningens finger om det ekonomiska. Byggtakten är hög, men vi signalerar att det behövs fler åtgärder för de mest behövande, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland.
”Merparten av de bostäder som byggs är fortfarande riktade till hushåll med höga inkomster, samtidigt som hushåll med begränsad betalningsförmåga har fortsatt svårt att etablera sig på bostadsmarknaden” skriver länsstyrelsen i sin nya rapport om bostadsläget i Östergötlands tretton kommuner.
Det byggs så det knakar i Östergötland, inte bara i storstäderna Linköping och Norrköping. Men den höga byggtakten åtgärdar inte människors bostadsbrist – istället kommer obalansen på länets bostadsmarknad att vara ännu värre om några år.
Många av de bostäder som byggs blir så dyra att bland andra unga vuxna, personer som är arbetslösa, nyanlända, och äldre som vill flytta från för stora villor, inte har råd.
Så här kan det inte fortsätta, anser myndigheten.
”Länsstyrelsen ser inte hur de senaste årens höga byggtakt ska kunna fortsätta om inte dessa förhållanden ändras radikalt” skriver länsstyrelsen: Antingen måste bostadspriserna sänkas – eller så måste fler människor få högre inkomster.
Jan Persson, var ska folk med lägre inkomster bo när de inte har råd med nyproducerade bostäder?
– Det enkla svaret är att man hoppas på flyttkedjor. Att det ska bli tomt i de billigare lägenheterna när folk flyttar vidare. Men vi signalerar att behövs ett brett spektrum av åtgärder, säger Jan Persson.
Flyttkedjor är ingen snabb lösning på bostadsbrist. Visserligen bor många pensionärer idag i stora villor och längtar efter mindre hem, och deras villor skulle kunna köpas av trångbodda barnfamiljer. Men skattkravet på 22 procent av vinst vid bostadsförsäljning, och månadsavgiften i nyproducerade lägenheter, gör att många avstår från flytt.
Länsstyrelsen framhåller bland annat att det är viktigt att kommunerna inte bara arbetar för nyproducerade bostäder utan även för upprustning av de bostäder som redan finns.
Trots bostadsbyggandet säger tolv av länets tretton kommuner att de räknar med bostadsbrist även om tre år. Samtidigt tror de på en fortsatt het byggmarknad: I länsstyrelsens undersökning spår kommunerna sammantaget att 4 500 nya bostäder ska byggas i länet bara under 2018.
– En väldigt hög förväntan, säger samhällsbyggnadsdirektör Jan Persson.
Flera ekonomiska bedömare menar att nästa lågkonjunktur inte är så långt borta, och på torsdagen rapporterades att bostadspriserna i Stockholm har slutat öka. En lågkonjunktur skulle snabbt kunna bromsa byggandet i Östergötland och kullkasta kommunernas prognoser.
Så i värsta fall man kan stå med ännu större bostadsbrist än vad man har idag, för att kommunerna har prognosticerat fel?
– Ja, så kan det vara, säger Jan Persson.
Länsstyrelsen hoppas att byggherrar och kommuner som investerar och beräknar stora byggprojekt beaktar risken för lågkonjunktur och sämre ekonomi eller lägre betalningsvilja hos människor.
Länsstyrelsens rapport visar att samtliga östgötakommuner gör lokala planer för bostadsförsörjning för sina invånare och myndigheten berömmer deras arbete.
– Det är positivt, för några år sedan diskuterades knappt den här frågan, säger Jan Persson.
Flertalet kommuner uppger att byggboomen gör att de har svårt att rekrytera personal som kan utföra planering och projektering inför byggen och att det är svårt att få fram byggnadsarbetare.