Det hävdar ett flertal brandmän som tidningen har talat med.
– Ledningens ord till oss om värdegrund betyder ingenting. Den här affären har visat att de inte själva lever upp till det som sägs, säger en av brandmännen inom Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).
Trots flera långvariga insatser för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön och skapa förtroende mellan brandmän och ledningsnivåer inom RTÖG är läget värre nu, säger brandmän som tidningen haft kontakt med.
Värdegrundsprojektet ”RTÖG 2.0” som påbörjades efter konflikter 2014 möttes med misstänksamhet bland många anställda. Fackligt förtroendevalda som tidningen idag talar med säger att ”RTÖG 2.0” hade kommit en viss bit på rätt väg, när tvisten med brandmannen bröt ut i januari 2016.
– Det som hänt har varit starkt kontraproduktivt för arbetet med relationerna inom organisationen, säger Ulf Waltersson, ordförande för fackförbundet Visions klubb inom Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).
Den psykosociala arbetsmiljön inom RTÖG är sämre idag än när ”RTÖG 2.0” drogs igång trots all tid och pengar som lagts ned i insatsen, säger flera brandmän som tidningen talar med. Flera bedömer att det nu har blivit mycket svårt att återfå förtroendet hos majoriteten av personalen för ”RTÖG 2.0” – kanske omöjligt.
Ulf Waltersson, ordförande för Vision-klubben, kommenterar det så här:
– Jag kan konstatera att situationen på vår arbetsplats upplevs som mycket otrygg hos en del arbetskamrater. Som fackligt förtroendevald får jag idag oftare frågor från medlemmar som rör arbetsrätten. Det grundar sig i en otrygghet och ibland rädsla som till största delen är en konsekvens av hur ärendet med medarbetaren sköttes.
Mathias Lagerman, ordförande för Kommunals fackklubb inom RTÖG, säger att lojalitet hos många anställda förvandlas till likgiltighet.
– Folk går till jobbet, försöker se till att de närmsta kollegorna mår hyfsat bra, sen går man hem. Arbetsmiljön inom vår organisation är en nedåtgående spiral där många känner uppgivenhet, säger han.
Under vintern och våren 2016 pågick en tvisteförhandling inom RTÖG där räddningsförbundets ledning varslat en medarbetare om uppsägning. Hans fackliga företrädare hävdade att uppsägningen var ogiltig. Tvisten slutade med en uppgörelse där medarbetaren köptes ut, vilket Corren skrev om i juli.
Inom RTÖG, främst i Linköpingsregionen, har många anställda uppfattningen att medarbetaren felaktigt anklagades för att driva konkurrerande verksamhet vid sidan om anställningen och att han blev av med jobbet på felaktiga grunder.
Under tvisten lämnade 40 brandmän in anmälan till arbetsgivaren om att de drabbats av psykosociala tillbud och arbetsskador på grund av hur kollegan behandlats.
De 40 arbetsskadeanmälningarna resulterade i enskilda samtal och skyddskommittén och ännu en plan för förbättrad intern arbetsmiljö, ”Handlingsplan efter inkomna tillbud och arbetsskador”, togs fram av RTÖG-ledningen.
Sedan 2014 pågick redan det omfattande projektet ”RTÖG 2.0” i syfte att stärka relationer mellan anställda och ledning. Det påbörjades efter Correns granskning som avslöjade hög personalomsättning och bristande förtroende för ledningen bland anställda. Bland annat fick två HR-chefer från Linköpings och Norrköpings kommuner i uppdrag att genomlysa RTÖG för att kartlägga brister.