På gården ute i Tingstad, söder om Ödeshög, är björkarna – till följd av torkan – höstgula. Magnus Oscarsson, riksdagsledamot och jordbrukspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, har haft köttdjur på gården i 20 år. Innan dess hade hans far mjölkor här. Han är orolig över torkan, och jordbrukets framtid.
– Östergötland har drabbats hårt av torkan. Speciellt södra Östergötland är oändligt torrt, säger Magnus Oscarsson.
Flera partier och organisationer har den senaste tiden höjt rösterna kring sommarens torka, som lett till foderbrist. Under tisdagen presenterade Magnus Oscarsson och partiledaren Ebba Busch Tor – i en debattartikel i Aftonbladet – tre förslag. Enligt partiet måste Sverige få använda EU:s krisfond, varenda myndighet som jobbar med lantbruk måste bli krismedveten och kommuner och landsting måste sluta köpa in kött från utlandet.
– Våra myndigheter och vår jordbrukspolitik fyrkantig. Många bönder är rädda för att göra fel i kristider, säger Magnus Oscarsson och fortsätter:
– En bonde berättade att han frågade om han fick använda en sjö till bevattning. Inom tre till fyra veckor skulle han få besked. Det fungerar inte i kristider, säger Magnus Oscarsson.
Läs mer: Kan bli tal om att nödslakta djur och De kan tvingas bränna upp sina djur.
Han efterfrågar en krisberedskap i hela samhället.
– Det är bra att regeringen ber EU om pengar från krisfonden, men man borde gjort något tidigare. Jag hade velat se ett möte med flera aktörer – även slakterier och livsmedelsbutiker – för att arbeta tillsammans med att lösa detta, säger Magnus Oscarsson, som vill att slakterierna öppnar upp så bönderna slipper nödslakta sina djur.
– Frys in köttet och sälj det senare. Tusentals djur riskerar att bli biogas för att det inte finns några tider hos slakterierna. Här bör staten med hjälp av EU:s krisfond täcka merkostnaderna för slakterierna. Och konsumenter: köp svenskt kött. Vi måste hjälpas åt.
Samhället har tidigare visat upp krisberedskap, säger Magnus Oscarsson, och hänvisar till stormen Gudrun.
– Men det är som att vi inte förstår allvaret i torkan, för att vi inte lika tydligt kan se problemet. Många bönder hör av sig till mig och mår mycket dåligt.
Läs mer: Linköping hjälper krisande bönder
KD vill se mer svenskt kött i landets kommuner.
– Generellt sätt köper ungefär varannan av Sveriges kommuner utländskt kött. Kött från djur som blir behandlade på ett sätt som svenska bönder skulle få böter eller åka i fängelse för om de skötte sina djur likadant.
I Östergötland är däremot kommunerna duktiga på att handla svenskt.
– Tack vare länets livsmedelsstrategi är mycket av köttet svenskt, det är positivt, säger Magnus Oscarsson.
Åsa Kullberg är affärsområdeschef för kost och restaurang i Linköpings kommun.
– Vi upphandlar med svenska djurrättskrav som grund. Som offentlig verksamhet får vi inte kräva att köttet kommer från Sverige, däremot kan vi ställa krav på djurhållningen, säger Åsa Kullberg.
I kommunens verksamheter är det mesta av köttet svenskt, påpekar Åsa Kullberg.
– I stort sett är all köttråvara i våra verksamheter från Sverige. Nötfärs från Scan och korv från Eklunds chark här i Linköping. Men ibland når även kött från till exempel Tyskland och Irland upp till djurrättskraven.