Strax före sommaren började radiologerna på mammografienheten reagera på att många kvinnor som kom till sin screening visade sig ha svullna lymfkörtlar i armhålan på en sida. Överläkaren Pantelis Gialias, vid röntgenkliniken i Linköping bekräftar att det är ett tydligt mönster:
– Det blir fler och fler som kommer och de flesta kvinnorna har själva inte noterat något konstigt. Men vi ser svullna lymfkörtlar på röntgenbilderna, speciellt vid hälsokontrollen. Det är inte bara vi som upptäckt detta utan det har man sett även i hela världen så det finns nya riktlinjer i USA och Canada bland annat. Det är många doktorer som har återkallat många patienter på grund av detta.
Förklaringen till de svullna lymfkörtlarna är vaccinationerna mot covid-19, enligt Pantelis Gialia.
– Det är en reaktion från kroppen. Det är inget konstigt utan svullna lymfkörtlar är vanliga även vid andra vaccinationer, till exempel mot influensa och humant papillomvirus (HPV, red anm). Men nu blev det så många fall på kort tid.
Lymfsystemet är en del av kroppens immunsystem och att det reagerar är en normal respons för att hjälpa kroppen mot någon typ av infektion, förklarar Pantelis Gialia.
– Vaccinen fungerar på ungefär samma sätt. Och lymfkörtlar som sitter vid axeln och armhålan, alltså nära insticksstället, reagerar först och mer.
Är det svårt att se skillnad på om det skulle vara något patologiskt eller bara en svullen lymfkörtel?
– Om du har en ny patient så kan du inte veta. Men om det finns tidigare bilder så kan man jämföra och man jämför även med andra sidan. Har du svullnad på en sida och nyligen har vaccinerats samt att inget misstänkt ses i bröstet så är det till 99,9 procent ofarligt. Men det gäller om vaccinationen gjordes fem, sex veckor tillbaka. Om svullnaden håller i sig en längre tid kan man behöva göra en ny undersökning.
Är det inte en risk att man missar om det är allvarligt?
– Nej, om det finns misstanke om något annat så kallar vi patienten på nytt.
Om man nyligen har vaccinerats, finns det någon anledning att skjuta upp besöket för att inte svullnaden ska riskera att förvirra?
–Det är svårt eftersom systemet automatiskt kallar patienterna regelbundet. När man kallar patienter på remiss eller av medicinsk orsak kan vi flytta tiden. Men på screeningen är det svårt och det finns ingen anledning till det.
Numera är det obligatoriskt att fråga alla kvinnor som kommer till hälsoscreening om de är vaccinerade mot covid-19, och i så fall när samt på vilken sida. Det har en del kvinnor reagerat på, berättar Pantelis Gialia. Han har förstått att några har läst en artikel i Corren om en rektor som hade frågat föräldrarna om de hade vaccinerat sig vilket väckte känslor och ansågs vara integritetskränkande.
– Men här är det skillnad, det hör till patientens anamnes och uppgifterna är under sträng sekretess, säger han och poängterar att det är viktigt att kvinnor förstår varför de ställer frågan.
Att fallen av kvinnor med svullna lymfkörtlar började dyka upp före sommaren beror delvis på att det var då som målgruppen för bröstscreeningen började vaccineras i högre grad samt att kvinnor faktiskt började komma på sina hälsokontroller.
– När pandemin började var det många som inte kom till sina hälsokontroller. Resultatet är att de kommer nu och vi upptäcker fler och fler cancerfall som vi skulle ha upptäckt tidigare.