Beskedet: De tänker styra regionen

På fredag inleds förhandlingarna mellan de fyra partier som tänker styra Region Östergötland. Det är samma fyra partier som styrt i fyra år som tänker fortsätta ratta vårdapparaten – nu utan att ha majoritet i fullmäktige.

Joakim Hörsing  (Mp)

Joakim Hörsing (Mp)

Foto: Staffan Gustavsson/redakta

ÖSTERGÖTLAND2018-10-03 12:32

Vården i Östergötland har under de senaste fyra åren styrts av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet.

De har då haft en majoritet genom att kontrollera 56 av de 101 platserna i regionfullmäktige.

I valet backade både S och MP så pass att koalitionen nu endast får ihop 49 mandat. Valresultatet är dock så jämnt att de fortfarande får majoritet i regionstyrelsen och i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det innebär att de kan regera någorlunda lugnt – utom när budgeten ska beslutas.

Den måste fullmäktige anta, men inte heller då lär fyrpartikoalitionen få bekymmer eftersom de befinner sig mellan två ytterligheter. På ena sidan har de vänstern, på den andra sverigedemokrater, moderater och kristdemokrater. Att dessa skulle gå samman för att fälla budgeten är ytterst osannolikt.

– Sannolikheten att Vänstern och Sverigedemokraterna går ihop skulle jag säga är obefintlig, säger Kaisa Karro som är Socialdemokraternas förhandlare.

Däremot finns två nämnder där den tänkta koalitionen inte får majoritet, det är trafik- och samhällsplaneringsnämnden och regionala utvecklingsnämnden. Dessa två hanterar bussar, pendeltåg, spårvagnar respektive regional utveckling.

I trafik- och samhällsplaneringsnämnden har centerns Göran Gunnarsson varit ordförande och han ser inget stort problem med att styra i minoritet – helt enkelt för att de brukar vara överens i den nämnden.

– Jag har inte haft en enda votering under de här fyra åren. Jag har också lagt rätt mycket jobb på att vi ska bli överens, säger han.

Det som verkligen är ett bekymmer i Region Östergötland är pengarna. I år är det första året sen 2003 som de gör av med mer pengar än de får in.

När året är slut kommer det att fattas nära 200 miljoner kronor. I sammanhanget är det visserligen lite, regionen omsätter runt 14–15 miljarder kronor, men underskottet måste vändas till en ekonomi i balans.

– Det är ett bekymmersamt läge och där måste vi bli överens över partigränserna. Vi måste göra något som vi alla står bakom, säger Göran Gunnarsson.

När han ska formulera vad som är problemet så verkar det största vara att det saknas personal, främst sjuksköterskor. Om personalen bara fanns så skulle Region Östergötland kunna ta emot patienter från andra landsting och på så sätt öka intäkterna.

Region Östergötland har det samtidigt bättre ställt än många andra. Här finns ett eget kapital på knappt en miljard kronor.

– Det gör att vi tål det här, men vi kan inte hålla på år efter år. Och vi skulle egentligen behöva större eget kapital för att kunna klara ett par år med lågkonjunktur, säger Göran Gunnarsson.

Att det nu blir förhandlingar mellan de fyra som styrt Region Östergötland beror på att Miljöpartiet under tisdagen gjorde klart att de helst vill fortsätta i samma koalition. Det har tidigare spekulerats i att de kanske ville hoppa över till Alliansen.

– Det har hela tiden varit vårt förstahandsalternativ att fortsätta, men det kanske var så att jag uttryckte det väldigt tydligt på ett möte igår (tisdag), säger Joakim Hörsing som är Miljöpartiets förhandlare just nu.

Innan dess hade också Kristdemokraterna klargjort att de inte ville bli ett femte parti i en styrande koalition. Detta trots att

Kristdemokraterna gick framåt i valet, från 6 till 8 mandat, och med dessa hade en tydlig majoritet bildats i Region Östergötland.

Göran Gunnarsson (C) verkar dock inte bekymrad över att det blir ett minoritetsstyre.

– Det blir ju kanske inte ett lättskött pastorat och vårt förstahandsalternativ var att förhandla fram en majoritet, men KD ville inte delta i någon majoritetsbildning, säger han.

Efter förra valet när den här fyrpartikoalitionen skulle förhandla fanns en stor stridsfråga. Den gällde om lasarettet i Motala skulle upphandlas eller drivas i egen regi. Den frågan har lösts under de fyra år som gått och lösningen blev att Socialdemokraterna backade från sitt krav.

Lasarettet i Motala fick helt enkelt fortsätta drivas av ett privat företag.

Någon sådan stridsfråga finns inte den här gången.

Däremot finns fortfarande en opposition som inte tänker sitta tyst i fyra år. Om Moderaternas Marie Morell ska hjälpa till att sanera ekonomin så vill hon ha något i utbyte.

– Vi har sträckt ut vår hand i fyra år och intresset har inte varit sådär vidare stort. Jag ser väl att de måste ta huvudansvaret och bjuda in och visa på vad vi i så fall kan få i gengäld. Men jag förstår att de behöver hjälp, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!