Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i Sverige.
Under vecka 19, som inföll mellan den 9 och den 15 maj, rapporterades knappt 1 700 fall av covid-19, en minskning med 15 procent jämfört med föregående vecka.
I Östergötland rapporterades 60 nya fall av covid-19 under vecka 19, vilket kan jämföras med de 79 fall som rapporterades under vecka 18. Osäkerheten är dock stor, bland annat då det finns ett större mörkertal nu än tidigare på grund av att testningen inte alls är lika omfattande som tidigare.
En stor andel av de östgötar som konstaterades smittade under vecka 19 var vaccinerade. Andelen genombrottsinfektioner uppgick till 92 procent.
Av de provtagna östgötarna var elva procent positiva, vilket är en marginell minskning jämfört med veckan före.
Så sent som i slutet av april befarade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen skulle öka i landet, med en befarad smittopp i mitten av maj. Men någon ny smittopp har det alltså inte blivit.
– Även om vi ser en minskad smittspridning så pågår pandemin fortfarande, och därför är det fortsatt så viktigt att var och en vaccinerar sig. Ta påfyllnadsdoserna när du blir erbjuden dem, för vaccinet minskar risken för allvarlig sjukdom och död, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, konstaterar att den befarade smittoppen har uteblivit även i Östergötland.
– Vi var tveksamma till att det skulle bli någon ny smittopp eftersom vi inte såg några tecken på det. Men det här viruset förändras hela tiden och det uppkommer nya varianter, så det är svårt att säga hur det här kommer att utvecklas i höst.
I Östergötland har antalet inlagda patienter med covid-19 minskat stadigt sedan början av februari. Den 7 februari i år nåddes en topp när 130 smittade patienter samtidigt vårdades på sjukhusen i Linköping, Norrköping och Motala.
På måndagen vårdades 22 patienter med covid-19 på länets sjukhus. Ingen smittad patient vårdades inom intensivvården. Inte sedan den 14 maj har någon person med covid-19 vårdats på någon av länets intensivvårdsavdelningar.
– Antalet smittade patienter minskar långsamt. Vi tror att antalet smittade patienter på våra sjukhus kommer att ligga på runt 20 under sommaren. Men den stora frågan är hur det blir i höst, när många återvänder till skolor och arbetsplatser, säger Britt Åkerlind.
På grund av den höga immunitet som befolkningen har uppnått genom vaccination antas vårdbehovet framöver bli relativt begränsat.
– Vi hoppas att alla fortsätter att vara hemma vid tecken på sjukdom och att alla förstår vikten av att tvätta händerna, säger Britt Åkerlind.
Sedan pandemin utbröt har 879 personer i Östergötland med bekräftad covid-19 avlidit.
Av de personer i landet som är 18 år och äldre har 65 procent fått tre doser vaccin. Av dem som är 80 år och äldre har 74 procent nu fått fyra doser. Andelen personer i gruppen 65–79 år som tagit en fjärde dos vaccin (en andra påfyllnadsdos) är 57 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.
Britt Åkerlind förväntar sig att Folkhälsomyndigheten snart kommer att lämna ett besked om även yngre personer ska erbjudas påfyllnadsdoser.
– Våra äldre är duktiga på att vaccinera sig. Våra yngre är inte fullt lika bra på det, säger smittskyddsläkaren.