Det är Skärgårdsstiftelsen som varnar när havstulpanerna börjar växa till sig. Nu utfärdar de en varning för både östgötakusten och andra områden.
Skärgårdsstiftelsen får in rapporter från ett hundratal havstulpanobservatörer som kontrollerar sina mätstationer under sommaren. Det räcker inte med enstaka observationer, utan varningen går ut när flera observatörer har noterat att havstulpanlarverna har börjat sätta sig fast.
– Sedan är det förstås lokala skillnader i mängden larver som kommer, berättar Karin Strandfager som är naturvårds- och miljöchef på Skärgårdsstiftelsen. De första rapporterna brukar handla om enstaka larver någon vecka innan larverna verkligen sätter sig, och det är först då vi varnar.
Syftet med varningen är att förhindra att båtägare använder starka gifter för att bekämpa havstulpanerna, gifter som skadar ekosystemen. Med tidiga varningar får båtägarna möjlighet att enkelt ta bort havstulpanerna som i början är mjuka och lätta att få bort, till exempel genom att tvätta av båtbottnen, ta upp båten på land eller i luften eller åka in i sötare vatten.
Det finns också ogiftiga geler som svenska forskare har utvecklat som stryks på båten som färg och som gör att larverna inte kan fästa sig. Skärgårdsstiftelsen tipsar om olika sätt att få bort havstulpanerna på sin hemsida.
– Det effektivaste sättet att veta om man har drabbats är att känna på båtbottnen, säger Karin Strandfager. Det finns inga andra djur som känns som en liten nålspets.
Det är viktigt att göra detta innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. När de växer på båtarna ökar friktionen mot vattnet, båtens fart sjunker och bränsleförbrukningen ökar, kanske upp till 25 procent mer än annars.
Hasvstulpanernas larver gillar båtskrov, men de fäster sig också på stenkanter och bryggkonstruktioner, helst där det är mörkt. De har knivskarpa skalkanter som kan orsaka svåra sår på den som råkar trampa på dem.