Barn som misshandlar, hotar och rånar andra barn ökar dramatiskt. Under torsdagen besökte Carin Götblad, regionpolischef Mitt, Barnafridskonferensen i Linköping och presenterade en preliminär kartläggning. På fem år har anmälningarna av våldsbrott begångna av barn under 15 år ökat med 35 procent i Sverige. 9 259 våldsbrott anmäldes under 2019.
Det är framförallt personrånen som ökar. Anmälningarna har under fem år dubblerats. Polisen ser en ny, rå hänsynslöshet i brotten, där syftet är att förnedra offret.
– Man klär av personen naken. Binder, sparkar, slår och kissar på offret. Tvingar dem att svälja cigaretter och spott, rispar med kniv och tvingar barnet att krypa på alla fyra och skälla som en hund. Oftast filmas allt och läggs ut på sociala medier.
Våldet följs ofta av hot. Anmäler du så skjuter vi dig. Gärningspersonerna är medvetna om att de inte kan straffas nämnvärt, eftersom de är under 15. Carin Götblad är tydlig: det här handlar inte om några enstaka fall – utan är den bistra verkligheten.
– Många av oss känner inte till det här. Kanske vill vi inte känna till det, eftersom det är barn som utför det här.
Fler flickor än någonsin finns bland förövarna.
– Flickor slår mot huvudet och sparkar mot den som redan ligger. Ofta i grupp.
När polisregion mitt undersökte 390 våldshändelser under 2019 i området såg de att de allra flesta brotten, 53 procent, begicks i skolmiljö. Gärningsmännen var i de flesta fall 14 år. 5 procent av förövarna var mellan 7 och 10 år.
Kan man anta att det här sker i Östergötland med?
– Ja. Jag har tittat runt, det här är en nationell utveckling som myndigheter och vi vuxna inte förmår stoppa.
Våldsbrotten får inga, eller inte tillräckliga, konsekvenser för förövarna, menar Carin Götblad.
– Vi skulle aldrig acceptera det här om offret var en vuxen person. Om flera tusentals vuxna hade blivit utsatta för det här till och från jobbet hade vi agerat.
Carin Götblad efterlyser tidigare insatser från samhället, mer samarbete mellan myndigheter, föräldrar som tar mer ansvar och att samhället ser till att barn inte växer upp i kriminella miljöer. Till de yrkesverksamma på konferensen hade hon ett budskap:
– Kunskap är viktigt, handling viktigare. Åk hem till era kommuner och gör. Var modiga, och var inte så rädda för att bli anmälda.