Arbetslösheten ökade efter flyktingkrisen

Mellan 2014 och 2017 ökade arbetslösheten bland utrikes födda med 13 procent i Valdemarsvik. I Linköping sjönk den med två procent.

Håkan Lindell är analytiker hos Arbetsförmedlingen i Östergötland.

Håkan Lindell är analytiker hos Arbetsförmedlingen i Östergötland.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2018-05-22 10:30

Arbetslösheten bland utrikes födda har stigit markant i länet sedan den stora flyktingvågen. I statistik från Arbetsförmedlingen, framtagen av nyhetsbyrån Siren, för perioden 2014 till 2017 kan man se en ökad arbetslöshet i samtliga av länets kommuner förutom i Linköping. Där har arbetslösheten bland utrikes födda sjunkit med 2 procent under perioden.

– Så har det sett ut. Men det kan bli en förändring på det i och med att fler utrikes födda kommer att placeras i Linköping, säger Håkan Lindell, analytiker hos Arbetsförmedlingen i Östergötland.

Vad beror det på att siffrorna ser så pass bra ut i Linköping?

– En delförklaring är det relativt låga antalet inflyttade. Sen har Linköping en arbetsmarknad med låg arbetslöshet. Det återspeglas i alla grupper. En tredje förklaring är att människor som söker sig till Linköping har en högre utbildningsgrad. Vi ser i en jämförelse att utbildningsnivån är högre i Linköping jämfört med exempelvis Norrköping, säger han.

I Valdemarsvik var arbetslösheten bland utrikes födda stor redan 2014. Den låg då på nästan 41 procent. 2017 var långt över hälften av alla utrikes födda i kommunen arbetslösa. Det handlade om dryga 54 procent. Ökningen av arbetslösa i den här gruppen var absolut högst i länet. 13,3 procent fler arbetslösa på en fyraårsperiod.

– Det är högt. Det beror på kommunens stora mottagande av flyktingar. Men nu tycks ändå arbetslösheten i gruppen vara på väg ner. I mätningen för april var arbetslösheten i gruppen 49,2 procent. Vi hoppas att det kan vara en permanent vändning, säger han.

Snittökningen för länets kommuner under perioden 2014-2017 är 5,4 procent. En annan kommun i länet med höga arbetslöshetssiffror i gruppen utrikes födda är Ödeshög. Där är ökningen drygt 12 procent under perioden. Gemensamt för Valdemarsvik och Ödeshög är att de har haft relativt stor inflyttning av utrikes födda under perioden.

I Norrköping finns det en ökning av arbetslösa i gruppen under perioden. Men kommunen ligger relativt bra till i statistiken. 2014 var 31 procent arbetslösa. 2017 var siffran 33,6 procent. I april i år var siffran tillbaka på 2014 års nivå.

– Att Norrköping har lyckats så pass bra beror på att man har jobbat jättemycket med extratjänster. Det är jobb som ska gå till den som är långt ifrån arbetsmarknaden. Jag tror att det är en del av svaret, säger Håkan Lindell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om