Det är den kalla våren som är boven i dramat.
– Maj var kall med frost vissa nätter, minns Gunnar Kjellin.
– Bina stannade i kupan och blommorna frös och nu ser vi resultatet. Det finns knappt någon kart på träden. Inte någonstans i hela Sverige, faktiskt.
Annat var det förra året som bjöd på ett storslaget rekord i musteriets historia.
– Då fick vi in 500 000 kilo frukt. Vi pressade must och cider som aldrig förr.
Men från toppen till bottnen går det snabbt.
Gunnar Kjellin räknar kallt med att leveranserna kommer att sjunka till omkring 100 000 kilo när årets mottagning drar igång.
– Vi öppnar den 20 september och tar emot äpplen fram till slutet av mars eller början av april.
– Många odlare har bra lagerutrymmen som gör att de kan förse oss med äpplen i princip året runt.
Den minskade produktionen av must gör att gänget på Brunneby istället vänder blickarna mot glögg och andra julaktiga varor.
– Vi har inga problem med att växla spår. Vår verksamhet är utspridd över ett så brett fält att det alltid finns uppgifter att hugga tag i, säger Kjellin som gläds över den utmärkelse han rakade hem när det första Svenska Mästerskapet i musteri hölls i Kivik tidigare i somras.
– Vi vann guld i klassen, "klar äppelmust med blandad frukt".
– Det är vi såklart väldigt stolta över.