Företagshälsan Avonova har kartlagt drygt 1000 anställda i länet. Resultatet visar att betydligt fler anställda kvinnor än män har sömnbesvär.
– Allt tyder på att yrkesverksamma kvinnor är extra utsatta för sömnproblem, eftersom de ofta drar ett tungt lass även utanför jobbet. När vardagen är stressig blir återhämtning i form av vila, motion och socialt umgänge ännu viktigare, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova, i ett pressmeddelande.
19 procent av alla anställda i Östergötland uppger i undersökningen att de ofta eller mycket ofta lider av sömnbesvär. Det är nästan samma nivå som för anställda i övriga Sverige, där antalet med sömnproblem är 18 procent.
– Att sova för lite påverkar prestationsförmågan och kan i förlängningen leda till utmattning. Därför måste både medarbetaren och arbetsgivaren skapa utrymme för återhämtning för att förebygga allvarliga problem, säger Sofia Åström Paulsson, i ett pressmeddelande.
En anledning till att många lider av sömnproblem kan, enligt Sofia Åström Paulsson, vara att många har svårt att få till den viktiga balansen i livet när gränserna mellan jobb och fritid blir otydliga. Hon menar att arbetsgivare kan tjäna på att uppmuntra sina medarbetare att gå hem i tid. En annan sak som kan hjälpa är att arbetsgivaren försöker att inte kontakta de anställda på deras fritid i onödan.