Anställda kvinnor sover dåligt i länet

Var fjärde anställd kvinna, 28 procent, har svårt att sova i Östergötland. Siffran för män ligger lägre, 16 procent av de anställda männen har problem med sömnen.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Östergötland2018-12-25 21:00

Företagshälsan Avonova har kartlagt drygt 1000 anställda i länet. Resultatet visar att betydligt fler anställda kvinnor än män har sömnbesvär.

– Allt tyder på att yrkesverksamma kvinnor är extra utsatta för sömnproblem, eftersom de ofta drar ett tungt lass även utanför jobbet. När vardagen är stressig blir återhämtning i form av vila, motion och socialt umgänge ännu viktigare, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova, i ett pressmeddelande.

19 procent av alla anställda i Östergötland uppger i undersökningen att de ofta eller mycket ofta lider av sömnbesvär. Det är nästan samma nivå som för anställda i övriga Sverige, där antalet med sömnproblem är 18 procent.

– Att sova för lite påverkar prestationsförmågan och kan i förlängningen leda till utmattning. Därför måste både medarbetaren och arbetsgivaren skapa utrymme för återhämtning för att förebygga allvarliga problem, säger Sofia Åström Paulsson, i ett pressmeddelande.

En anledning till att många lider av sömnproblem kan, enligt Sofia Åström Paulsson, vara att många har svårt att få till den viktiga balansen i livet när gränserna mellan jobb och fritid blir otydliga. Hon menar att arbetsgivare kan tjäna på att uppmuntra sina medarbetare att gå hem i tid. En annan sak som kan hjälpa är att arbetsgivaren försöker att inte kontakta de anställda på deras fritid i onödan.

Så minskar du dina sömnbesvär

1. Hitta bakomliggande orsaker. Fundera över om det är något särskilt som får dig att sova dåligt; till exempel en negativ arbetsmiljö, en knackig relation eller en sårbar ekonomisk situation. Om du gör något åt grundproblemet kommer förhoppningsvis bättre sömn på köpet.

2. Följ expertråden noga. Kompromissa inte med ”vanliga” rekommendationer som regelbundna sovtider, nedvarvning och skärm-detox före sänggående, samt en tyst, mörk och sval sovrumsmiljö. Dessa åtgärder har verkligen en positiv effekt på sömnen.

3. Testa sömnskola. Kontakta din vårdcentral eller företagshälsa för att få remiss till en sömnbehandlande terapeut eller KBT-behandling via nätet. Kognitiv beteendeterapi där man lär sig slappna av och hejda malande tankar kan hjälpa för att bli av med långvariga sömnproblem.

Källa: Avonova

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om