Anmälningar mot mäklare ökar

Anmälningar mot mäklare i Östergötland har ökat jämfört med förra året. Flest anmäler att de tycker att mäklare medvetet sätter för låga utgångspriser för att driva upp budgivningar.

Trångt. Många visningar lockar köpare när objekten på bostadsmarknaden inte är så många. Det kan leda till tuffa budgivningar.

Trångt. Många visningar lockar köpare när objekten på bostadsmarknaden inte är så många. Det kan leda till tuffa budgivningar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

ÖSTERGÖTLAND2017-11-01 14:30

Under perioden januari-september förra året kom sju anmälningar mot mäklare i Östergötland till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Under samma period i år har 21 anmälningar gjorts.

Merparten av anmälningarna gäller så kallade lockpriser; att köpare tycker att utgångspris på hus och lägenheter har satts för lågt av mäklare för att locka många budgivare att slåss om objekten så att slutpriset pressas upp

Just anmälningar om lockpriser är också de som oftast skrivs av, enligt Fastighetsmäklarinspektionen. Köpeskillingen kan mycket väl pressas upp utan att det behöver röra sig om en medveten taktik med lockpriser.

– Det har varit en hetsig tid på bostadsmarknaden, konstaterar Anders Astonsson, kommunikatör på Fastighetsmäklarinspektionen.

När få hus och lägenheter är till salu på marknaden, men många söker bostad, kan budgivningar skjuta i höjden.

Bostadsbristen och konkurrensen om bostäder är på det stora hela orsaken bakom det ökande antalet anmälningar, både i Östergötland och i övriga landet, enligt Fastighetsmäklarinspektionen.

En annan vanlig orsak till anmälan är då säljare anser att mäklaren inte har skött budgivningen korrekt. Det kan till exempel röra sig om att alla bud som lagts inte har lämnats över till säljaren.

– På det här området är det inte lika vanligt att vi skriver av anmälningar, säger Anders Astonsson.

I år har FMI hittills avskrivit fem ärenden mot östgötska mäklare. Två anmälningar gällde prissättning i marknadsföringen, två gällde budgivningen och en handlade om kontraktsskrivning.

Ytterligare 16 ärenden i Östergötland är under utredning. De rör bland annat prissättning och budgivning, anmälan mot felaktigheter i objektsbeskrivning, fall där anmälaren anser att mäklaren inte lämnat korrekta upplysningar om fastighetens skick och fall där köpare eller säljare anser att mäklaren har brutit mot god fastighetsmäklarsed.

FMI utreder alla ärenden och antingen avskriver dem eller skickar dem vidare till myndighetens disciplinnämnd, som avgör om mäklaren ska få erinran, varning eller få sin mäklarregistrering indragen.

Den som gör en anmälan till FMI kan få vänta på avgörande. Myndigheten, som nyligen flyttades från Stockholm till Karlstad och då blev av med en del av personalen som inte ville flytta, arbetar nu med många anmälningar som kom in 2015. FMI rekryterar nu ny personal för att jobba ifatt med anmälningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om