Anklagades för sex – fick sparken

En ur personalen på ett utslussningsboende för missbrukare tvingades sluta efter ett misstänkt förhållande. Händelsen utreds nu av Inspektionen för vård- och omsorg.

Foto: Andreas Wälitalo

ÖSTERGÖTLAND2016-09-03 13:00

En av de boende på utslussningshemmet berättade för föreståndaren att han misstänkte att en ur personalen hade en relation med en av de andra på boendet.

Han hade förstått att de två hade sms-kontakt på kvällarna. Han berättade också att de hade en sexuell relation och att vårdaren hjälpte till att "fixa" urinproven.

Det aktuella utslussningsboendet ska vara drogfritt, därför måste samtliga som bor där dagligen lämna urinprov.

När cheferna började utreda vad som hänt berättade de övriga i personalen att även de tyckte att något inte stod rätt till. Utredningen lyckades dock aldrig klarlägga om det förekommit någon sexuell relation eller om det faktiskt var så att vårdaren hjälpt till att fuska med urinproven.

Trots det tvingades vårdaren sluta sin anställning.

Vid sådana här tillfällen är vårdinrättningen skyldig att rapportera det inträffade till Inspektionen för vård- och omsorg enligt det som kallas lex Sarah. De måste då också redovisa vilka åtgärder de vidtagit för att något liknande inte ska hända igen.

På det här boendet infördes rutinen att personalen ska turas om med att kontrollera urinproven och att det ska vara flera ur personalen som har kontakt med varje boende.

lex Sarah

Regeln innebär att anställda är skyldiga att rapportera missförhållanden. Den som driver verksamheten är då skyldig att utreda och åtgärda och om det visar sig vara allvarligt anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Namnet är lånat från undersköterskan Sarah Wägnert som avslöjade vanvård på ett vårdhem i Solna 1997.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!