Ja, det är en riktig glädjedödare att prata om hudcancer när den svenska sommaren precis har visat sitt bästa jag. Men hudcancer är den cancer som ökar mest, inte minst i Östergötland som toppar landet med andelen fall av malignt melanom.
– Om man jämför med övriga landet så verkar vi ha mycket hudcancer och melanom i Östergötland, säger Magnus Falk, distriktsläkare på Kärna Vårdcentral i Linköping och biträdande professor vid Linköpings Universitet. Man kan fundera på om det faktiskt ökar eller om vi är bra på att upptäcka dem. Men dödligheten är varken högre eller lägre.
Den allvarligaste formen av hudcancer är malignt melanom. Hög ålder är en riskfaktor, men melanom kan bryta ut i vilken ålder som helst. Den största risken för att drabbas är om man har bränt sig i solen som barn eller ung.
– Att barn under 15 år, 18 år drabbas är extremt ovanligt. De övriga cancerformerna, basalcellscancer och skivepitelcancer som inte är lika farliga är vanligast bland äldre personer. Där handlar det om att man har fått mycket sol på sig under lång tid, säger Magnus Falk som poängterar att det är viktigt att även dessa behandlas.
Sol är den viktigaste källan till att bilda d-vitamin vilket behövs för att ta upp kalcium samt bilda skelett och tänder. Men att säga till soldyrkande svenskar att inte vara i solen för mycket är nog dömt att misslyckas.
– I stället får man försöka etablera en sund förhållning. Det finns en välmåendeaspekt av att vistas i sol och det ska man inte heller negligera. De flesta i Norden har ganska ljus hud och har inte så mycket pigment som absorberar uv-strålningen. Det räcker med 15– 20 minuter för att få tillräckligt med d-vitamin. Och det räcker med ansikte, händer och underarmar. Om man har en mörk hy, där är det högre risk för d-vitaminbrist, kan man behöva exponeras lite mer.
D-vitamin kan även tas upp i livsmedel, till exempel fisk, ägg samt oljor, mjölk och yoghurt som förstärkts med d-vitamin.
Studier visar att solkräm ger bra skydd, även om kläder ger det bästa. Både solarium och sol kan vara lika skadliga, det är graden av brännskada som är viktig.
I dag finns det bra behandlingsformer mot hudcancer. Operation och strålning är de vanligaste men även immunterapi används alltmer som visar sig ha varit en framgångsrik behandling.
– För 15–20 år sedan var en spridd malignt melanom nästan en dödsdom. Men numera är det många som överlever även spridd cancer, säger Magnus Falk.
Sedan 2018 kan alla vårdcentraler i Östergötland undersöka hudförändringar. Genom teledermatoskopi kan leverfläckar fotograferas för att se förändringar. Bilderna skickas även ibland till hudspecialister för konsultation. Leverfläckar kan vid behov tas bort på antingen vårdcentral eller på hudkliniken. Även ett flertal apotek erbjuder att kolla prickar.
Under 2019 upptäcktes 76,66 män per 100 000 invånare i Östergötland, vilket är störst andel i landet, enligt uppgifter från Socialstyrelsen. På andra plats kom Västmanlands län med 54,28. Lägst andel hade Gotland med 20,21.
När det gäller kvinnor med malignt melanom hamnade Östergötland på femte plats i landet med 57,28 per 100 000 invånare under 2019. Störst andel hade Gävleborg med 73,39 och lägst Jämtlands län med 24,84. Genomsnittet för riket under 2019 var 46,80 för män respektive 42,12 för kvinnor.