Alla äldre borde styrketräna

Det räcker inte med promenader. Alla äldre borde styrketräna. Det tycker Kerstin Hedby från Lin­köping som började bekanta sig med hantlar och skivstänger när hon var 65 år. ”Det är aldrig för sent att börja.”

Sammanhang. Aktiviteterna inom Friskis & Svettis gav Kerstin en ny tillhörighet när hon slutade yrkesarbeta.

Sammanhang. Aktiviteterna inom Friskis & Svettis gav Kerstin en ny tillhörighet när hon slutade yrkesarbeta.

Foto: Carina Glenning

Östergötland2017-12-31 12:00

Kerstin har i hela sitt yrkesliv arbetat som ergonom och sjukgymnast och vet sålunda vad kroppen mår bra av, men det var först som pensionär hon började med regelbunden styrketräning.

– Promenader är jättebra, men räcker tyvärr inte. När vi åldras försämras såväl balans som muskelstyrka. För att behålla dem i bra skick måste vi ­styrketräna, antingen med vikter eller med den egna kroppsvikten som ­motstånd. På köpet minskar vi risken för att råka ut för fallolyckor, säger Kerstin.

Från att just inte ha styrketränat alls gick Kerstin som nybliven pensionär 2013 en utbildning på Friskis & Svettis där hon varit medlem sedan i mitten av 1990-talet.

– Det var 20–30-åringar, och så jag, skrattar hon. Det var så häftigt och jag upptäckte att styrketräning verkligen är min grej. Det är väldigt tacksamt eftersom det går oerhört fort att bygga muskler och bli stark.

Kerstin hade tänkt att hon skulle bli gyminstruktör för seniorer, men gymledningen tyckte annorlunda och ville att hon skulle hjälpa personer i alla åldrar.

– Jag kom in i gymvärlden i helt rätt tid, då när man förstod att äldre är en stor och viktig målgrupp. Nu är det många äldre som tränar på Friskis & Svettis. Jag kan ha både 20-åringar och 80-åringar på mina pass. Det är en ynnest att få träffa många olika människor i alla åldrar.

Träningen betyder oerhört mycket för Kerstin.

– Som pensionär har jag fått en ny tillhörighet efter det sociala liv som kretsade kring arbetet. Jag gillar att få nya vänner, lära mig nya saker och att hänga med.

Kerstin tar sig mellan hemmet i Tokarp och träningslokalen i stan med sin elcykel.

– Det blir en mil i vardera riktning. Det var ju inte klokt att sitta och köra bortåt tio mil i bilen per vecka, för att ta mig till träningen!

Kerstin testade elcykel i kommunens regi, fastnade och köpte en egen.

– Det är suveränt och absolut något fler äldre borde prova. Du trampar, övar balansen, får motion och muskler, men slipper komma fram genomsvettig. Det är en av de absolut bästa investeringar jag gjort.

Kerstin Hedby Kerstins tips!

Ålder: 69 år.

Bor: Tokarp.

Familj: Två utflugna barn, och innan året är slut, två barnbarn.

Aktuell som: Gyminstruktör.

Intressen: Allt som har med Friskis & Svettis att göra, såväl den egna träningen som alla aktiviteter föreningen ordnar, både här hemma och utomlands. Veckans höjdpunkt är att dansa zumba. Därtill fjällvandring, skogspromenader och rejäla turer med elcykeln.

Boktips för träningsmotivation: ”Hjärnstark” av Anders Hansen och ”Seniorpower” av Helena Bellardini och Michail Tonkonogi.

För benstyrka: Undvik långvarigt ­sittande. Varje gång du ska sätta dig gör det tio gånger. Det vill säga sätt dig, ställ dig upp, sätt dig och så vidare.

För balans: Stå på ett ben när du borstar tänderna.

För kondition och benstyrka: Ta alltid trapporna i stället för hissen.

För styrka och rörlighet: Träna på att utan hjälpmedel ta dig ner på golvet och sedan upp igen. Variera promenaderna genom att ibland gå i backar och i ojämn terräng.

För kondition: Gå snabbt i två minuter och sedan normalt i två minuter. Varva i totalt 30 minuter.

För allting: Dansa. Både borta och hemma!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om